Whatsapp dicht spyware-lek in beveiliging

Print
Whatsapp dicht spyware-lek in beveiliging

Afbeelding: EPA

Whatsapp heeft een lek in de beveiliging gedicht. Via dit lek, dat begin mei ontdekt werd, was het mogelijk om via de belfunctie van Whatsapp spionagesoftware op Android en Apple-telefoons te installeren. Via een beloproep in de app kon de software worden geïnstalleerd, ook als de ontvanger niet opnam.

Met de software is het mogelijk om op afstand gebruikers af te luisteren, de camera van de telefoon aan te zetten, e-mail en andere berichten te doorzoeken en te zien op welke locatie de smartphone zich bevond. De software werd ontwikkeld door het Israëlische NSO Group. Dit bedrijf maakt spionagesoftware en verkoopt dat aan overheden. Maar de software zou verkocht zijn aan overheden en personen die het weer hebben gebruikt tegen bijvoorbeeld mensenrechtenactivisten of dissidenten.

Updates

Whatsapp heeft de afgelopen dagen updates doorgevoerd in de App Store en Android’s Play Store. Na installatie van de updates zou het lek gedicht moeten zijn. Whatsapp raadt zijn 1,5 miljard gebruikers wereldwijd de laatste update te installeren, zo laat het bedrijf in een statement weten.

Het lek kwam aan het licht toen een mensenrechtenadvocaat in Groot-Brittannië er melding van deed, schrijft de Financial Times. De advocaat werkte onder andere met Mexicaanse journalisten.

Mensenrechtenorganisatie

Het is niet bekend hoeveel telefoons er zijn getroffen zijn door het lek in de beveiliging van Whatsapp. Ook is het onbekend of de spionagesoftware op deze manier op telefoons in Nederland terecht is gekomen. In een reactie zegt Whatsapp de informatie rond het lek gedeeld te hebben met een aantal mensenrechtenorganisaties.

Volgens NSO Group wordt hun spionagesoftware officieel alleen maar gebruikt om criminaliteit en terrorisme tegen te gaan.