Oorlogsgeheimen in het theater

Print
Oorlogsgeheimen in het theater

De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Afbeelding: JOC Ysselsteyn

Venray -

In het teken van 75 jaar bevrijding is de voorstelling Oorlogsgeheimen, naar het boek van Jacques Vriens, te zien op 25 mei om 15.00 uur in Schouwburg Venray. Bezoekers kunnen voorafgaand van 12.30 tot 13.30 uur een speciale rondleiding boeken op de Duitse Oorlogsbegraafplaats.

Het toneelstuk speelt zich af in 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zo veel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim. Jacques Vriens: „Ik ben ongelooflijk blij en trots dat Van Engelenburg mijn boek heeft uitgekozen om een theaterbewerking van te maken. Ze hebben met ‘Achtste-groepers huilen niet’, een eerdere voorstelling naar mijn boek, bewezen dat ze dat op een heel creatieve en integere manier kunnen.”

Kaartjes

De voorstelling komt op initiatief van Oorlogsmuseum Overloon, Schouwburg Venray en JOC Ysselsteyn die vanwege de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding de handen in elkaar hebben geslagen. Een kaartje voor de voorstelling kost € 16,34. De rondleiding over de oorlogsbegraafplaats kost € 3,-. Een entreeticket voor het Oorlogsmuseum is bij te bestellen voor € 8,25 (kind tot en met 12 jaar) of € 12,- voor volwassenen. Dit hele pakket is te boeken via schouwburgvenray.nl.