Grootste koor uit historie Passiespelen start repetities

Print
Grootste koor uit historie Passiespelen start repetities

De eerste repetitie was afgelopen zaterdag in D’ Ingelbewaarder. Afbeelding: Lé Giesen

Tegelen -

Dirigent Ben Benders gaat met het grootste koor uit de geschiedenis van de Passiespelen toewerken naar de nieuwe voorstelling ‘Hem achterna’, die op 10 mei 2020 in De Doolhof in première gaat. Afgelopen weekeinde meldden zich 110 zangers en zangeressen voor de eerste repetitie.

Bij vorige producties bestond het Passiespelkoor meestal uit zeventig tot tachtig leden. Het koor krijgt deze keer de rol van volk en gaat dus voor het eerst ook mee spelen. Het hoge aantal deelnemers onderstreept dat ‘echt meedoen’ aan de traditie van de passiespelen nog altijd aantrekkelijk is, meent Ben Benders. Zijn eerste repetitie staat in het teken van luisteren en kennismaken. „De komende anderhalf jaar gaan we intensief samenwerken. Daarvoor is het belangrijk dat al die mensen qua stem èn als groep een eenheid gaan vormen. Muziek verbroedert. Uit ervaring weet ik dat de mensen die elkaar nu nog niet kennen straks met hart en ziel betrokken zijn bij elkaar en bij de voorstelling.”

De Belfeldse componist Wim Naus is druk bezig met het componeren van de muziek, die het publiek zal meevoeren in het spel. „Muziek en zang zullen straks perfect aansluiten bij wat er op het toneel gebeurt. Aan Ben en het koor de uitdaging om alle registers open te trekken en op het ene moment groots, overdonderend en massaal en op het andere juist klein en intiem te klinken. Het lijdensverhaal van Jezus bevat alle emoties. Al die kleuren zullen ook muzikaal voelbaar zijn in het spel, zonder dat we er trouwens een musical of opera van maken.”

Cees Rullens die met ‘Hem Achterna’ zijn derde passiespel regisseert, is bij de repetitie aanwezig om de sfeer en thematiek toe te lichten. Dit wordt het meest actuele passiespel ooit, verwacht de regisseur. „Dat wil niet zeggen dat de acteurs in een spijkerbroek gaan lopen. Maar, het publiek zal binnen de context van het oeroude verhaal duidelijk problematieken die vandaag spelen terugzien. Het koor speelt als ‘volk’ een belangrijke rol. Meer dan in vorige edities gaan we de scènes filmisch aanvliegen door onder de voorstelling een muzikaal tapijt te leggen dat de emoties ondersteunt en stimuleert. De muziek zal ook anders zijn, niet alleen hosanna maar ook eigentijds.”

Jos Teeuwen, de nieuwe voorzitter van de Passiespelen Tegelen, licht in zijn welkom alvast een tipje van de sluier: „Ik heb al enkele sneak previews gehad en ben verrast hoe het artistiek team het verhaal dat we allemaal kennen, zo vernieuwend aanpakt. Tekst, decors en kostuums beloven een totaal andere beleving dan toen ik zelf als achtjarige in de Doolhof op het podium stond. ‘Hem achterna’ raakt recht in het hart.”

Aanmelden voor het volk kan ook nog via vrijwilliger@passiespelen.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen