Vijf arrestaties om mogelijke wapenlevering voor aanslag in Straatsburg

Politieagenten controleren auto’s die na de aanslag Straatsburg in- en uitgingen. © Christoph Schmidt/dpa

De Franse politie heeft dinsdag in Straatsburg vijf mensen opgepakt in verband met de aanslag in die stad op 11 december vorig jaar. Mogelijk leverden zij de wapens aan de aanslagpleger.

Redactie

De 29-jarige Chérif Chekatt schoot toen op een kerstmarkt om zich heen, waardoor vijf mensen om het leven kwamen. Elf personen raakten gewond. De opgepakte verdachten, tussen de 23 en 46 jaar oud, zouden wapens, munitie en een granaat aan Chekatt hebben geleverd, meldt Le Parisien. Eén van hen zat al in de gevangenis.

In december werd een 38-jarige man aangehouden, die een bekende van aanslagpleger Chekatt zou zijn. Hij heeft mogelijk een rol zou gespeeld bij de levering van het vuurwapen dat werd gebruikt. Chekatt, een bekende van justitie, werd na een klopjacht door de politie doodgeschoten.

‘Opportunisme’

Op een geheugenstick, die toebehoorde aan Chekatt en die na de aanslag werd gevonden, is te zien hoe hij trouw aan terreurorganisatie Islamitische Staat zwoer. Kort zijn dood eiste IS de aanslag op. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner deed dat af als ‘opportunisme’.

Diezelfde maand werden nog twee andere verdachten opgepakt, die mogelijk betrokken waren bij de wapenlevering. Ook werden zes familieleden van de dader aangehouden, onder wie zijn ouders en broers. Zij werden later weer vrijgelaten.

In februari pakte de politie opnieuw drie mannen op, op verdenking van medeplichtigheid bij de aanslag. Drie mannen van 32, 34 en 78 jaar oud werden in voorlopige hechtenis gezet. Ze werden eveneens verdacht van bezit en handel in wapens in verband met terrorisme.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal