Veertien jaar cel geëist tegen verdachten in moordzaak Kalicharan

Print
Veertien jaar cel geëist tegen verdachten in moordzaak Kalicharan

Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft veertien jaar cel geëist tegen Doy S. (36) uit Geleen en Robert E. (29) uit Sittard voor doodslag op Radjan Kalicharan en de poging tot het toebrengen van zware mishandeling op zijn vriendin in Geleen op 22 april 2018.

„Van moord op Kalicharan kan mijns inziens geen sprake zijn omdat de verdachten geen vooropgezet plan hadden om het slachtoffer te doden”, zei officier van justitie Jessica Valenteijn-Engels dinsdag voor de rechtbank in Roermond.

Lees ook: Moordverdachte Geleen kocht wapen na terugkeer van VN-missie

Dat Doy S. een wapen bij zich had en zou hebben geschreeuwd ‘ik ga je doodmaken’ maakt in haar ogen van het misdrijf nog geen moord. Het schot dat S. afvuurde op de vriendin van het slachtoffer - zij werd in een been geraakt - was volgens de officier een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Zij vindt dat Robert E. in beide gevallen medepleger is geweest onder andere omdat hij S. heeft aangezet te schieten. ‘Toe jongen, schiet, help me dan’, zou hij hem hebben aangespoord. Het OM verwijt Robert E. ook dat hij de vrouw met een honkbalknuppel tegen haar hoofd heeft geslagen.

Olie op vuur

Volgens de advocaten Peer Szymkowiak en Patrick Tay hebben de verdachten uit noodweer gehandeld toen Kalicharan en vooral diens vriendin hen met messen bedreigden en glasscherven in hun richting gooiden. Anders dan het OM vinden zij dat hun cliënten niet de confrontatie hebben gezocht. “Juist de vriendin gooide in razernij voortdurend olie op het vuur,” zei Szymkowiak.

De raadslieden pleitten voor vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging. De strafeis van veertien jaar vinden ze veel te zwaar. “Bij een veroordeling zou tien jaar voor mijn cliënt voldoende moeten zijn zei Tay. Szymkowiak vindt in dat geval vier jaar voor Robert E. de maximale straf.

Burenruzie

Radjan Kalicharan werd op zondagmorgen 22 april rond zes uur voor zijn appartement aan de Rijksweg Zuid in Geleen beschoten. Hij overleed later die dag in het ziekenhuis. Het slachtoffer en zijn vriendin raakten om vier uur ’s nachts betrokken bij een ruzie met bovenbuurman Doy S. De aanleiding zou geluidshinder zijn geweest.

Voordat het geweld uitbarstte, liet S. zwaar vuurwerk ontploffen bij de voorruit van zijn benedenburen. Hij trommelde vervolgens enkele vrienden op om te komen helpen toen de emoties hoog opliepen. Op bewakingsbeelden die zijn veiliggesteld is te zien en te horen dat Doy S. schoot, Robert E. met een honkbalknuppel sloeg, dat Kalicharan glasscherven richting zijn belagers gooit en zijn vriendin met twee messen oog in oog met hen staat.