Insectententoonstelling Missiemuseum en Jochumhof Steyl

Print
Insectententoonstelling Missiemuseum en Jochumhof Steyl

Het honderd jaar oude insectenkabinet. Afbeelding: Bart Beurskens

Steyl -

Het Missiemuseum in Steyl grijpt de mondiale insectenproblematiek aan om de kleinste exemplaren uit de collectie opgezette dieren eens wat meer naar de voorgrond te halen met de nieuwe expositie ‘Krijg de kriebels’.

Net als bij de vlinderexpositie van vorig jaar werkt het museum samen met de tegenover gelegen Jochumhof. Op beide locaties wordt het belang van insecten vanuit verschillende invalshoeken onder de loep genomen. De tentoonstelling ‘Krijg de kriebels’ laat zien wat hun rol in de natuur is en hoe ze door de mens worden gebruikt voor biologische en medische doeleinden, maar ook als oplossing voor de voedselproblematiek. Panelen en filmpjes geven een beeld van hun levenscyclus, hun lichaamsbouw en de ongelooflijke kracht die hen in staat stelt een veelvoud van hun eigen lichaamsgewicht te tillen.

Daarnaast worden workshops en andere activiteiten georganiseerd. Zo gaat topkok Herman Maessen uit Reuver op 15 juni koken met insecten in de kloostertuin, geeft de Tegelse kunstenaar Jan Lücker een schilderles met oog voor detail en demonstreert keramiste Cindy Heldens uit Beesel hoe ze een insectenpot maakt. In de Jochumhof wordt, net als in de kloostertuin, gespeurd naar insecten en kunnen bezoekers op de openingsdag hun eigen insectenhotel bouwen. Andere activiteiten in de botanische tuin zijn foto’s maken met de smartphone en de Nachtvlindernacht. Ook komt regelmatig een imker langs. Er is een kinderhoek ingericht waar jeugdige bezoekers insecten door een microscoop kunnen bekijken.

De expositie duurt van 19 mei tot 27 oktober. Bij de opening vertelt kok Herman Maessen over insectenconsumptie in oosterse landen en is er een inleiding door Sander Peltenburg van de Krekerij, kweker van krekels en sprinkhanen. De data van de workshops en insectenwandelingen staan op www.missiemuseumsteyl.nl en www.jochumhof.com