Voorstel uitbreiding standplaatsen Leudal: ‘Ik ben zeer positief gestemd’

Print
Voorstel uitbreiding standplaatsen Leudal: ‘Ik ben zeer positief gestemd’

Beer van Susteren streed jarenlang voor meer standplaatsen in de gemeente Leudal. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Heythuysen / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem -

Al jarenlang strijdt Beer van Susteren (54) voor meer standplaatsen voor woonwagenbewoners in Leudal. Nu het college van B en W ook daadwerkelijk kiest voor uitbreiding, gloort er licht aan het einde van de tunnel.

Al veertien jaar is Beer van Susteren aan het vechten voor meer standplaatsen in de gemeente Leudal. Voor hemzelf, zijn familie, maar ook voor andere woonwagenbewoners die graag een eigen plek willen, maar zich geconfronteerd zien met lange wachtlijsten van de gemeente. „Negen jaar sta ik al zelf op een wachtlijst. Het is nog aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen, maar ik ben zeer positief gestemd. Schrijf dat maar op.”

Beleid

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens zorgde ervoor dat de gemeente Leudal haar beleid moest herzien. Ook landelijk gezien moest het roer om, omdat veel gemeenten een uitsterfconstructie voor standplaatsen hanteerden. Kwam een woonwagen leeg te staan, mocht die niet meer opnieuw worden bewoond. Het CvRM oordeelde dat er sprake was van discriminatie van woonwagenbewoners. Met het nu voorgestelde beleid in Leudal komen er op korte termijn vier standplaatsen bij en op middellange termijn nog eens vijftien.

Families

Van Susteren: „Waar ik ook blij mee ben is dat er in familieverband naar het toewijzen van plekken wordt gekeken en niet naar de duur dat iemand op een wachtlijst staat. Families willen graag bij elkaar wonen. Onderling hebben we daar nu in Leudal met elkaar afspraken over gemaakt. De locatie Molenzicht in Heythuysen waar de vier extra standplaatsen komen, zouden beschikbaar komen voor mij en mijn familie. Maar ook voor andere families zou het nieuwe systeem van toewijzing een verbetering zijn.”

Het is nu aan de gemeenteraad van Leudal om op 25 juni in te stemmen met het nieuwe beleid.