Van nul tot nu

Huiswerk maken met Led Zeppelin

Print
Huiswerk maken met Led Zeppelin

Café Bar Le Barock in de Geleenstraat te Heerlen. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Heerlen / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Hoensbroek -

Bepaalde plaatsen waren voor pubers verboden terrein. ‘Le Barock’ in Heerlen hoorde daarbij.

Voor mij en mijn vrienden, jongens uit de kolonie, ging een wereld open toen wij eenmaal op de middelbare school zaten. Dat was omstreeks 1970. Op het Bernardinuscollege maakte ik kennis met de wereldliteratuur, maar ook via klasgenoten met de bruisende popmuziek uit die tijd. Enkele jongens met Indonesische wortels speelden daarbij een duidelijke voortrekkersrol. Deze ontwikkeling werd door ouders en leraren met argusogen bekeken. Onze muziekleraar deed dat nog subtiel door te wijzen op het niveauverschil tussen de klassieke muziek en de in zijn ogen simpele deuntjes. Maar anderen trokken van leer tegen hel en verdoemenis. Bij de poorten van de hel moest je weg blijven.

Mijn moeder, mijnwerkersweduwe, haalde daar nonchalant haar schouders over op. Maar mijn vrienden waakten er angstvallig over dat niemand het zag als zij bij ‘Le Barock’ in de Geleenstraat of bij ‘Black Rose’ in Schaesberg naar binnen gingen. Over deze gelegenheden gingen de meest wilde verhalen rond. Jongens die aan de drugs raakten en meisjes die hun eerbaarheid verloren, speelden hierin de hoofdrol.

Ik wil niet beweren dat hier helemaal niets waar van was, maar de dagelijkse realiteit was minder spectaculair. Na school gingen wij vaak ‘even naar Le Barock’. Mijn uiterlijk met behoorlijk lang haar liet wat anders vermoeden, maar eigenlijk was ik een hele brave jongen. Dus mijn huiswerk ging mee. En onder de dampende tonen van Whole lotta love van Led Zeppelin maakte ik meedeinend mijn opgaven voor economie en Frans. Na een fijne middelbare schooltijd, waarin de grenzen van onze leefwereld aardig opgerekt werden, heb ik gewoon mijn diploma gehaald.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen