‘Messteken werden boomkweker uit Melderslo fataal’

Print
‘Messteken werden boomkweker uit Melderslo fataal’

De straat in Vessem waar de kweker woonde. Afbeelding: ED

Melderslo -

De 59-jarige boomkweker uit Melderslo die vorige week door geweld omkwam in Noord- Macedonië, is door messteken om het leven gekomen en pas later met een steen geslagen. Zijn lichaam wordt overgevlogen naar Nederland.

Dat zegt Bob Smit van de Nederlandse Kamer van Koophandel in het land. De boomkweker werd vrijdag gedood door een van zijn werknemers tijdens een ruzie op zijn Noord-Macedonische kwekerij. De verdachte blijft dertig dagen langer in de cel, schrijven Macedonische media.

Justitie meldde eerder op basis van getuigenissen dat de ondernemer verschillende keren was geslagen met een steen. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de ondernemer op dat moment al was overleden als gevolg van messteken in zijn borst.

Lees ook: Moord op 59-jarige boomkweker schokt Melderslo

„Voor zijn familie was dat op een bepaalde manier een geruststelling, omdat hij dus niet tot het einde veel pijn heeft geleden”, vertelt Smit, die goed bevriend was met de boomkweker en de familie deze dagen begeleidt in onder meer de gesprekken met de politie. De kweker woonde tegenwoordig in het Brabantse Vessem.

Burgeroorlog

De boomkweker en de verdachte waren samen in gesprek op het land toen het fout ging. Wat precies de aanleiding was voor de ruzie is niet duidelijk. Smit: „Ik heb begrepen dat de werknemer psychische problemen had. Hij had gevochten in de Joegoslavische burgeroorlog bij de heftige slag om Vukovar. Bovendien had hij net zijn vader verloren. Hij was helemaal in de war.”

De boomkwekerij ging maandagochtend weer open. Daar was ook de vrouw van het slachtoffer bij, vertelt Smit: „Zij liet weten dat die kwekerij zijn levenswerk was. En dat de familie er alles aan gaat doen om het bedrijf voort te zetten. Zijn lichaam gaat mee naar Nederland, maar ze willen zijn as later uitstrooien bij zijn boomkwekerij.”

Klok rond

Smit noemt zijn vriend een keiharde werker, die elke ochtend om 6 uur aan de slag ging en daarna de klok rond werkte.

„In Macedonië zijn ze niet gewend dat de baas het hardst werkt en ook nog letterlijk met zijn poten in de klei staat. Daar werd hij om gewaardeerd. Hij beloonde zijn werknemers goed, gaf hen complimenten, maar eiste ook dat ze hard werkten.”

Met zijn bedrijf European Plants was de Melderslonaar de grootste werkgever in de buurt van Preljubishte, een dorpje op drie kwartier rijden van hoofdstad Skopje.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen