RIVM: Filet americain invriezen voor consumptie bespaart ziektekosten

Print
RIVM: Filet americain invriezen voor consumptie bespaart ziektekosten

Een broodje filet americain. Afbeelding: AD/Mark Neelemans

Het invriezen van rauwe vleesproducten, vooral filet americain, vóór consumptie kan volgens het RIVM jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. Dat zou de maatschappij 10 tot 30 miljoen euro per jaar besparen.

Volgens het onderzoeksinstituut valt een zogeheten toxoplasma-infectie, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, te voorkomen wanneer het populaire broodbeleg minimaal 48 uur bij zo’n minus 12 graden wordt ingevroren.

De ziekte toxoplasmose ontstaat gebruikelijk door het eten van rauw vlees, vooral filet americain. Voornamelijk bij zwangere vrouwen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Gevaarlijk

Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek van toxoplasmose. Bij een verminderde weerstand is dat gevaarlijk. Circa de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten.

,,Uit ons onderzoek blijkt dat het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven niet leidt tot een vermindering van maatschappelijke kosten, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wel degelijk”, zegt RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk. ,,Dat kan ook thuis.”

Het liefst wil Suijkerbuijk echter dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt belanden. Dat gebeurt vaak al met bijvoorbeeld hamburgers. ,,Ook vanwege andere ziekteverwekkers kunnen zwangere vrouwen beter geen rauw vlees eten.”

Risicovolle producten

Het RIVM heeft de kosten en baten tegen elkaar afgezet wanneer risicovolle vleesproducten altijd zouden worden ingevroren. Wat blijkt: de opbrengst is naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar.

Winst wordt vooral behaald door de verbeterde kwaliteit van leven, omdat de chronische gevolgen van toxoplasmose worden vermeden. Maar ook lagere kosten voor zorg en speciaal onderwijs spelen een rol, naast het voorkomen van productiviteitsverlies door ziekte.

Minister Bruins (Volksgezondheid) gaat over voedselveiligheid. Hij laat weten: ,,Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen. Wat goed is aan het onderzoek van het RIVM naar het invriezen van filet americain, is dat het perspectief biedt op het verminderen van ziekte.” De minister gaat het onderzoek bestuderen.