Verkeerspolitie Ethiopië houdt konvooi Máxima aan

Print
Verkeerspolitie Ethiopië houdt konvooi Máxima aan

Afbeelding: AD

Het konvooi met koningin Máxima, die momenteel voor de Verenigde Naties op werkbezoek is in Ethiopië, is dinsdag op weg van de plaats Debre Berhan naar hoofdstad Addis Abeba even aan de kant gezet door de verkeerspolitie. Die vond dat de stoet veel te hard reed en stond op het punt om bekeuringen uit te schrijven. De Ethiopische begeleiders van de koningin moesten tekst en uitleg geven, waarna de rit kon worden hervat.

Het enige opvallende aan de inderdaad tempo makende auto’s waren de knipperlichten en de relatief hoge snelheid voor de weg. De wagens reden ook niet altijd vlak bij elkaar, omdat de weg rijkelijk was voorzien van verkeersdrempels, waarbij steeds moest worden gestopt om te voorkomen dat de inzittenden van de auto door het dak zouden vliegen. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld.

Een ander escorte, zoals dat in veel andere landen wel gebruikelijk is, was er in de vorm van een enkele motoragent alleen binnen Addis Abeba. Daar bleken de andere verkeersdeelnemers redelijk gehoorzaam want de stoet kon zonder opstoppingen door de avondspits rijden voor de afspraak die Máxima had bij BelCash, een bedrijf dat verschillende digitale diensten aanbiedt.

Kennis

Het is de tweede keer dat de regering van het Oost-Afrikaanse land de koningin heeft uitgenodigd. Ethiopië wil werk maken van het verbeteren van de toegankelijkheid tot financiële diensten en kan daarbij de kennis van Máxima goed gebruiken. De koningin zei eerder deze week erg naar haar bezoek te hebben uitgekeken. De koningin is sinds 2009 speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor de bevordering van toegankelijkheid tot financiële diensten, ook wel financiële ‘inclusie’ genoemd. Een bevolking die toegang heeft tot bank-en spaarrekeningen, verzekeringen en leningen kan zich beter ontwikkelen.

Ethiopië wil op dat gebied een inhaalslag maken. Twee derde van de bevolking heeft die gewenste toegang niet, en vrouwen nog minder dan mannen. Met mobiel bankieren kan vooruitgang worden gemaakt, maar dekking en betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen zijn daarbij obstakels die ook aangepakt moeten worden. Koningin Máxima heeft tijdens haar bezoek onder meer gesprekken met de ministers van Financiën en Innovatie en Technologie, dr. Getahun Mekuria, en de gouverneur van de National Bank of Ethiopia. Ook zijn ontmoetingen gepland met president Sahle-Work Zewde en premier Abiy Ahmed.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen