Schat graven bij oude stadsmolen Vief Heringe voor ‘Het Beste Terras’

© DE LIMBURGER PETER SCHOLS

thumbnail: null
thumbnail: null

De Vief Heringe in Sittard is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Ray Simoen

Naam De Vief Heringe

Waar Molenweg 56, Sittard

Website www.deviefheringe.nl

Schat graven is het aan de rand van het Sittarder stadspark, waar de oude korenmolen nu vrolijk water gorgelt. Juweeltjes van raadsels en raadselachtige juwelen tref je aan in de naar de voormalige uitspanning de Fünf Heringen genoemde Vief Heringe.

Dat omvat naast twee lommer- en zonrijke terrassen ook nog een nostalgisch ‘bruin’ café en een restaurant met koks, die de smaak van de streek perfect op tafel weten te zetten. Heringen zijn geen vissen maar in het Sittards ‘lange dunne sjnaaken’ lezen we.

,,Als je al dit streeklekkers hebt geproefd ben je zeker geen lange, dunne sjnaak meer”, lacht Silvie. Maar in het logo staan vijf dunne Franse soldaatjes? Ra, ra, ra, hoe kan dat? ,,In de tijd dat de Fransen Sittard belegerden heette de uitspanning de Fünf Heringen,” zegt Patty Kösters.

De goedlachse en uiterst vriendelijke serveerster legt enthousiast uit wat de Vief Heringe nog meer voor schatten herbergt. Ze toont ons een prachtige oorspronkelijke rode tegelvoer, die na weken bikken tevoorschijn kwam onder een grijze cementen vloer. En vertelt over de kostbare zeventiende-eeuwse deur, weggestoken achter een kunststof wand. Intussen serveert ze gastvrij een heerlijk, zacht kruidig bier van het huis en raadt ze aan om de huisgemaakte limoncello te proberen.

,,Pak die met citroenen is gemaakt, die is zachter dan die met limoenen”, zegt ze moederlijk. ,,Ja ze noemen me hier wel de moeder van het bedrijf”, zegt de Munstergeleense (52), die al ruim dertig jaar in de horeca werkt. ,,En nog altijd ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik geniet van het contact met de gasten. Het mooiste compliment is wanneer mensen zeggen dat ze zich bij ons zo thuis voelen.”

Silvie fluistert. Zo’n serveerster is een juweel voor elk terras.”

Wil je meer lezen over Het beste terras van Limburg 2019?

Bekijk hier alle artikelen

De Vief Heringe, Sittard

Plus:

-Vriendelijke bediening

-Aankleding terras en café-restaurant

-Aandacht voor smaak van de streek ,zelf glutenvrij gebak

Situering terras bij molen, huiselijke sfeer

Informatie over de historie van de Vief Heringe en de molen

Min:

Parkeermogelijkheden

Indrukwekkende boom overschaduwt terras aan voorzijde

Routering naar terras aan de zijkant kan beter

Door vele functies en ruimtes -terras, café, restaurant- kan de bediening mogelijk niet alles goed in de gaten houden

Kiezels kunnen lastig zijn voor rolstoelers en senioren