Raad van State akkoord met tram Hasselt-Maastricht

Impressie van de geplande eindhalte bij Mosae Forum in Maastricht. © De Lijn

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de sneltram Hasselt – Maastricht goedgekeurd. Dat is een belangrijke stap, maar de vraag is nu of de Vlaamse politiek het project doorzet.

Joos Philippens

De sneltram Hasselt – Maastricht moet in 2024 van start gaan. Er is 15 jaar gewerkt aan de verbinding van 34 kilometer die 300 miljoen kost. De tram zal de reistijd tussen beide steden ongeveer halveren tot ruim een halfuur. Ze ontlast bovendien het verkeer in Maastricht, omdat je bij de halte in Lanaken je auto kunt parkeren.

Lees ook:Maastricht: start aanleg tram in 2021

Eind oktober boog de Raad van State zich over een bezwaar van omwonenden van de beoogde eindhalte in Maastricht. Die brachten ook twijfels naar voren over de levensvatbaarheid van de lijn. De geprognosticeerde 10.800 reizigers per dag zouden een vertienvoudiging zijn van het aantal busreizigers, bleek later zelfs. Na ruim een halfjaar kwam de Raad van State woensdag tot zijn besluit, na advies van een deskundige te hebben gevraagd.

De bestuursrechter oordeelt op alle belangrijke punten dat de gemeente Maastricht in redelijkheid heeft gehandeld, van de schatting van het toekomstig aantal reizigers en de tijdwinst ten opzichte van de huidige situatie tot het schrappen van de eindhalte bij het station.

Lees ook: De tijd dringt voor sneltram Hasselt-Maastricht

Op één punt krijgen de omwonenden formeel gelijk. In het bestemmingsplan is niet duidelijk vastgelegd wat de maximale geluidbelasting vanwege het tramverkeer mag zijn. De Raad van State heeft daarom zelf een regel in het bestemmingsplan opgenomen, waarin die maximale geluidbelasting wel is opgenomen. Met deze aanpassing blijft het bestemmingsplan overeind.

Ondanks het groen licht van de hoogste Nederlandse bestuursrechter is de tramlijn nog niet zeker. Aan de Belgische kant groeit de scepsis. Cruciaal lijken de Vlaamse verkiezingen op 26 mei. Als de grootste politieke voorstander, de CD&V, buiten de coalitie valt, kan het zo maar over zijn. Daarom wil deze partij nog vóór de verkiezingen de aanbesteding starten.

Lees ook: Vlaamse minister optimistisch over sneltram Hasselt - Maastricht

De N-VA wil de tram naar Maastricht het liefst vervangen door snelbussen. Zo komt er veel geld vrij voor verbetering van het openbaar vervoer vanuit Hasselt naar Genk en Maasmechelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal