Twintig schutterijen naar eerste bondsfeest in Belfeld

Print
Twintig schutterijen naar eerste bondsfeest in Belfeld

De deelnemende schutterijen trekken in optocht door het dorp. Afbeelding: Broederschap Sint Urbanus

Belfeld -

Twintig schutterijen uit Noord- en Midden-Limburg doen zondag 26 mei mee aan het eerste schuttersfeest van de bond Juliana in Belfeld.

Ze zijn te gast bij de uit 1651 daterende broederschap St. Urbanus, de oudste vereniging van Belfeld. Het eerste bondsschuttersfeest van dit jaar start om 11.30 uur met een ontvangst van de deelnemende verenigingen door het gemeentebestuur van Venlo in de Hamar. Ook de nieuwe Belfeldse koning Etiënne Melis zal hierbij aanwezig zijn. Daarna begeeft het gezelschap zich naar het schietterrein aan de Bolenbergweg voor de inspectie, die om 13.00 uur wordt afgenomen. Aansluitend trekken de schutterijen in optocht door Belfeld via de route: Bolenbergweg, Aan het Broek, Montfortstraat, Overkwartier, Gelrestraat, Schuttekampstraat, Emmastraat, Bolenbergweg. Harmonie Kunst na Arbeid loopt voorop, gevolgd door blaaskapel de Hölter Brök en het organiserende gilde.

Vanaf 15.00 uur wordt er geschoten om het bondskoningschap, daarna begint het verenigingsschieten. Teams van zes schutters nemen het hierbij tegen elkaar op in vier klassementen. Naar verwachting zal rond de klok van 20.30 uur de winnaar bekend zijn. Daarnaast zijn er mars- en muziekwedstrijden en beoordeelt een jury onder meer de koningsparen, bielemannen en marketensters, het vendelzwaaien en de presentatie van de schutterijen tijdens de optocht.

In de feesttent speelt de Razelfanfaar uit Venlo. Om veiligheidsredenen zijn tussen 14.00 en 22.00 uur de Reuverweg en het voetpad langs de A73 vanaf de Bolenbergweg richting Reuver afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de omleiding door het Paterbosje.