Miriam Vleugels beschildert ‘Vóttekletsjer’ in scoutinggebouw

Print
Miriam Vleugels beschildert ‘Vóttekletsjer’ in scoutinggebouw

Kunstenares Miriam Vleugels. Afbeelding: Pascal Nelis

Eygelshoven -

Monument d’r Vóttekletsjer wordt op woensdag 29 mei vanuit Meerssen naar het scoutinggebouw in Eygelshoven verplaatst. Daarmee komt de onthulling van dit monument op de nieuwe rotonde in de Laurastraat een stap dichterbij.

De vier meter hoge kolos zal door de Kerkraadse kunstenares Miriam Vleugels in het scoutinggebouw worden beschilderd. Alle inwoners van Eygelshoven zijn welkom om het beschilderen bij te wonen. Vervolgens zal d’r Vóttekletsjer, enkele dagen vóór de onthulling verplaatst worden naar zijn definitieve plek: rotonde Laurastraat-Kommerveldlaan. De onthulling is op zondag 16 juni om 13.00 uur op de hoek Laurastraat – Kommerveldlaan. Na de onthulling is er een gezellig samenzijn met inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties uit Eygelshoven.

Het kleurrijke mythische figuur D’r Vóttekletsjer is half paard, half mens en beeldt een voor Eygelshoven historisch begrip uit. Het beeld is de ‘kers op de taart’ van de renovatie van de Laurastraat.

Sinds 2002 zijn een aantal bewoners in Eygelshoven verenigd in het buurtcomité Laurastraat Leefstraat. Dit buurtcomité is destijds in het leven geroepen om met name de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Vele jaren is dit buurtcomité in overleg geweest met de gemeente om de situatie in de straat verbeterd te krijgen. In februari 2017 zijn de werkzaamheden van start gegaan. Het resultaat is een volledig vernieuwde, veilige en leefbare straat.

Een aparte werkgroep is tussentijds in het leven geroepen om invulling te geven aan de rotonde die in de straat is aangelegd en een van de toegangen vormt tot de kern van Eygelshoven. Via een enquête viel de keuze op D’r Vóttekletsjer, de naam voor Eygelshoven in carnavalstijd. Dat leidde in eerste instantie tot kritiek, maar na de inloopavond – georganiseerd door de gemeente en het Bewonersplatform Kerkrade Noord - nam het draagvlak volgens het buurtcomité toe.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen