Maastricht: start aanleg tram in 2021

Achter het bushokje aan de Maasboulevard in Maastricht moet de eindhalte van de tram uit Hasselt komen. © DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

De gemeente Maastricht ziet met de uitspraak van de Raad van State het laatste beletsel voor de sneltram naar Hasselt weggenomen. Alleen de Belgische verkiezingen kunnen eventueel nog roet in het eten gooien.

Joos Philippens en Timmie van Diepen

De gemeente Maastricht en provincie Limburg tonen zich verheugd over de positieve uitspraak van de Raad van State. Gert-Jan Krabbendam, wethouder van de Gemeente Maastricht en voorzitter van de stuurgroep Tram Maastricht-Hasselt: ,,Deze uitspraak heeft lang op zich laten wachten, maar nu is er eindelijk de gewenste duidelijkheid.”

Krabbendam zegt nu vooruit te kunnen kijken. Hij wil doorpakken met de realisatie van de spoorverbinding met Belgisch-Limburg en Hasselt. De volgende fase die nu samen met de Vlaamse partners wordt voorbereid, is de start van de aanbesteding. ,,Wanneer de aanbesteding volgens planning verloopt, kan in 2021 gestart worden met de aanleg. Naar verwachting zal de tram in 2024 zijn eerste rit maken tussen Maastricht en Hasselt,” stelt Krabbendam.

Lees ook: Raad van State akkoord met tram Hasselt-Maastricht

Aan Belgische kant is men voorzichtiger vanwege de verkiezingen. Minister Ben Weyts verwacht dat de Vlaamse regering de voorwaarden voor kandidaat-aannemers voor de tramlijn nog vóór de verkiezingen zal goedkeuren. ,,Maar de effectieve gunning van het werk aan een aannemer, dat is iets voor de volgende regering.”

Op 26 mei zijn verkiezingen, die cruciaal lijken. De CD&V, grootste voorstander van de tram, moet vrezen straks geen deel meer uit te maken van de coalitie. Ze greep de uitspraak van de Raad van State woensdagochtend meteen aan om onmiddellijke aanbesteding te eisen.

Exploitant De Lijn wijst daarop en toont zich ‘enorm verheugd’ over de uitspraak die een ‘extra duwtje in de rug’ betekent. ,,Hiermee is de realisatiefase aangebroken. We hebben er alle vertrouwen in dat het huidige Vlaamse regeringsakkoord uitgevoerd gaat worden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal