Voordracht focust op het hedendaagse Cuba

Print
Voordracht focust op het hedendaagse Cuba

Cuba staat centraal in de lezing.

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

In de bibliotheek van Meerssen geeft Franklin Janssen op maandag 27 mei een gratis toegankelijke voordracht met als titel Cuba Ondersteboven. De lezing begint om 19.30 uur.

Cuba ondersteboven is een lezing of liever: beeldende vertelling en gaat over Franklins persoonlijke kijk op het hedendaagse Cuba. In de afgelopen jaren is Cuba zijn tweede ‘woon’land geworden. Met goede contacten met mensen uit de wereld van beeldende kunst en onderwijs, maar ook met ‘gewone’ Cubanen in de levendige wijk in het centrum van Havana waar Franklin verblijft.

Als insider is hij in staat ‘ondersteboven’ naar het land en zijn samenleving te kijken. Er valt immers heel wat meer te vertellen dan de geijkte plaatjes van het land als een van de laatste communistische bolwerken of als dat van tropisch toeristeneiland met Amerikaans oldtimers, muziek en dans.

Zijn vertelling met veel eigen foto’s, is een soort ode aan de Cubaanse ziel, de Cubaanse bevolking, vrouwen, mannen, jongeren en kinderen. Steeds opnieuw wordt hij getroffen door hun veerkracht, levensvreugde en optimisme. Steeds opnieuw wordt hij ook verrast door de kunst van overleven, het hoge opleidingsniveau, de warme familieverhoudingen, de religieuze belevingsvormen en het respect tussen man en vrouw en de verschillende kleuren in de bevolking.

Een ‘soort’ ode, noemt Franklin het. Want Cuba is geen hemel op aarde; dat zou een onjuiste ‘omkering’ zijn. De bevolking leeft onder economisch zeer schaarse omstandigheden en het politieke bestel doet veel beroep op zijn burgers maar staat geen individuele vrijheden toe. En het is vooralsnog zeer onduidelijk in welke richting la revolúcion na 60 jaar verder zal gaan op dit letterlijke en figuurlijke eiland.

Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden per telefoon (043-3642411) of e-mail info@bibliotheekmeerssen.nl bij de bibliotheek. Bibliotheek Meerssen, Pastoor Dominicus Hexstraat 16 A.