Vriend herdenkt Heerlens slachtoffer steekpartijen Thijs H.: ‘Frans was zo’n fijne gozer’

Print
Vriend herdenkt Heerlens slachtoffer steekpartijen Thijs H.: ‘Frans was zo’n fijne gozer’

Afbeelding: AD/Frank Jansen

Heerlen / Hoensbroek / Brunssum -

Het tot dusver onbekende derde slachtoffer van de drie moorden in Den Haag en Heerlen heet Frans.

Hij was een ‘fijne gozer, koppig, met een groot hart’, zo schrijft zijn vriend Fons Burger, die in een online in memoriam voor het eerst praat over de 68-jarige Heerlenaar die vorige week dood gevonden werd. ‘Frans had domme pech, maar hij is ook slachtoffer van een samenleving die zo ver van gewone menselijke waarde is afgeraakt’.

In het stuk dat dinsdag online kwam herdenkt Burger zijn vriend Frans, ‘neergestoken in een park door een jongeman met een psychose’: ,,In de krant wordt hij ‘de onbekende man van 68’ genoemd, voor mij is hij allesbehalve onbekend. Hij is de man met wie ik in de jaren tachtig in Rotterdam Rotown en Nighttown bouwde. Bijna alle nieuwe horecazaken in Rotterdam ontstonden met hem als aannemer. Het was een fijne gozer, een koppige Fries met een groot hart. Hij leidde een heerlijk rustig leven met zijn vrouw en zijn hond en dat is op die middag in mei 2019 abrupt tot een einde gekomen.”

Lees ook: Stille tocht voor slachtoffers op Brunssummerheide gaat niet door

Behalve de 68-jarige Heerlenaar Frans werd vorige week dinsdag ook de 63-jarige Diny uit Heerlen dood gevonden op de Brunssummerheide. De zaterdag daarvoor vond de politie in de Scheveningse Bosjes het levenloze lichaam van de 56-jarige Etsuko, Haagse met Japanse roots. De politie verdenkt Thijs H. (27) van de drie moorden. Hij zit sinds woensdagavond vast.

Gek of ordinaire dief

Toen Thijs H. nog niet in beeld was als verdachte ‘schold ik de nog onbekende dader verrot’, schrijft Burger. ,,Was het een terrorist verdwaald in het bos, een ex van de vrouw die ook is neergestoken, zomaar een gek of een ordinaire dief hen beroofde?”

Lees ook: Thijs H. wordt woensdag voorgeleid, 50 rechercheurs doen onderzoek

Maar nu meer bekend is geworden over de psychische problemen van de verdachte veranderde ook de gedachten bij Burger. ,,Frans is slachtoffer geworden van verschrikkelijk domme pech. Een gestoorde jongen die eerst wel toen weer niet werd opgevangen. Die gewoon wegliep uit een gesloten GGZ-afdeling omdat ie zelf het brandalarm kon aanzetten(!) Maar Frans is ook slachtoffer van een samenleving die zo ver van gewone menselijke waarde is afgeraakt, ontspoord is geraakt, dat het wellicht tijd is om daar eens een brede maatschappelijke discussie aan te wijden.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen