Zware domper: Tom Dumoulin toch afgestapt in de Giro

Print
Zware domper: Tom Dumoulin toch afgestapt in de Giro

Tom Dumoulin stapt al voor de officiële start in de auto van zijn ploeg. Afbeelding: AFP

/ Maastricht -

Tom Dumoulin heeft de Ronde van Italië verlaten. Kort na de start van de vijfde etappe stapte de Maastrichtenaar af.

Woensdagochtend was er lange tijd onzekerheid over de vraag of Dumoulin zou starten, na zijn val in de etappe van dinsdag.

Vier minuten

Tegen de middag viel het besluit om toch van start te gaan. Maar nog voor het officiële startsein van de etappe staakte Dumoulin de strijd in de regen.

Lees ook: De Giro verlaten is nog niet zo makkelijk voor Dumoulin

De valpartij van dinsdag wierp hem terug in het klassement, op viereneenhalve minuut achterstand op koploper Primoz Roglic. Dumoulin ging dinsdag in de slotfase van de vierde etappe zwaar onderuit en kwam met een bebloede knie ruim vier minuten na ritwinnaar Richard Carapaz over de finish. Hoewel hij zijn klassementsambities al op kon bergen, probeerde de kopman van Team Sunweb het woensdag toch nog, maar dat bleek tegen beter weten in. Dumoulin liep bij de valpartij een bloedende beenwond op, maar er was niets gebroken bleek naderhand uit medisch onderzoek. Wel had hij last van zijn knie.

Weinig hoopvol

Als een verrassing kwam de opgave niet, want al voor de start klonk Dumoulin weinig hoopvol. ,,Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan, wil ik het proberen. Maar misschien is het tegen beter weten in. De kans is aanwezig dat het niet gaat. Echt kracht zetten kon ik vanochtend op de rollers in ieder geval niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling lukt.”

De 28-jarige renner stond de afgelopen twee edities van de Ronde van Italië op eindpodium. Na zijn zege in 2017 eindigde hij vorig jaar als tweede, achter Chris Froome.

Dumoulin had zijn hele seizoen afgestemd op de Giro. Door de vele tijdritkilometers besloot de Maastrichtenaar dit jaar van de Italiaanse rittenkoers zijn hoofddoel te maken. Na hij al na vijf dagen moet opgeven, is de kans groot dat de Limburger alsnog voor een goed klassement zal gaan in de Tour de France. Vorig jaar eindigde hij in La Grande Boucle, net als in de Giro, als tweede.