Schnitzel met een glimlach op het terras van Kanters in Ool

© DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Café Kanters in Herten-Ool is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Ray Simoen

Naam Café Kanters

Waar Maasstraat 5, Herten-Ool

Website www.cafekanters.nl

Cafés die al meer dan 120 jaar bestaan, daar moet je je petje voor afnemen. Zeker de bruine kroegen die onder aan een dijk liggen.

Zoals café Kanters bij Ool-Herten. Heel wat keren hebben ze daar, ‘bie die de Lange en Renée’ al moeten hozen. Meestal omdat de Maas het weer eens op de heupen had. Misschien ook wel wanneer het bier wat al te vrolijk uit de pompen kwam. Niet voor niks staat er met grote koeienletters op de voorpui ‘Eine daag neet gelache…is eine daag neet gelaeft’.

Ook een waarschuwing aan de Maas: ‘Bie de Lange en Renée’ laten ze het goede humeur niet bederven door wat rivierwater. Voor Maaswater zijn ze niet meer bang, sinds betonnen muren voor de deur waken.

Een breed terras ligt achter de kades zonder dat het beton het prachtige uitzicht op de masten van de jachten en de skyline van Roermond wordt belemmerd. Het terras is voorzien van een uitschuifbaar dak, water blijft een plaaggeest.

Voor de gasten, die komen genieten na een ritje per fiets of na de ‘minicruise’ met het veerpontje vlakbij. Niet ‘de Lange’ , niet ‘Renée’, maar George komt de kaart brengen met een on-Ools accent. Gul serveert hij een goed gevuld glas matige wijn. De kaart lijkt in al die jaren van Kanters’ bestaan niet veel veranderd. „Spannend is wat anders”, meent de jury.

De ferme schnitzel die George brengt voor Jacques heeft bijna het formaat van een surfplank. „Lekker mals en correct gepaneerd. Royale goed gebakken friet erbij.” Ook de uitsmijter voor Muriël is gul voorzien van alles wat dit oergerecht vraagt, alleen zout en peper ontbreken, maar dat brengt George snel en vriendelijk.

Oerdegelijk terras, het kan jaren mee, maar niet met nog twee eeuwen halve hanen en schnitzels. Midden-Limburg heeft meer te bieden.

Wil je meer lezen over Het beste terras van Limburg 2019?

Bekijk hier alle artikelen

Café Kanters, Herten-Ool

Plus:

Ligging aan de Maas

Breed terras met goede beschutting tegen wind en water

Ongedwongen bediening

Oplaadpunt voor e-bikes

Uitgebreide drankenkaart

Min:

Standaardkaart, weinig originele gerechten

Weinig aantrekkelijk voor kinderen

Weinig informatie over bezienswaardigs in de omgeving

Kwaliteit wijnen kan beter

Sobere aankleding terras