Formatie

Informateurs vragen Limburgers om input

Print
Informateurs vragen Limburgers om input

Informateurs Geert Gabriels (links) en Ger Koopmans (rechts) houden een inspraakavond. Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht -

De provincie nodigt inwoners uit om ideeën aan te dragen voor een nieuw coalitieakkoord. Volgende week donderdag wordt een inspraakavond gehouden.

Informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls roepen alle Limburgers op om ’s avonds naar het gouvernement te komen en ‘persoonlijk te vertellen wat er zeker niet mag ontbreken in het coalitieakkoord’, zo schrijven ze in een uitnodiging. Een hoop maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsinstanties hebben dit al op eigen initiatief gedaan. Ook de uitkomsten van de onlangs gehouden burgertop, zullen meegenomen worden als input voor een nieuw akkoord.

Referendum

Verleden week werd al een aantal uitgangspunten voor het nieuwe programma naar buiten gebracht door de informateurs. Zo wordt de sociale agenda voortgezet en komt er een correctief bindend referendum. De provincie zal zich ook sterk maken voor de klimaat- en duurzaamheidstransitie. De in totaal acht punten worden door alle partijen gesteund, alleen niet door de SP.

Eindrapportage

Waarschijnlijk zullen de huidige coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 in het provinciebestuur blijven. Voor een meerderheid is minimaal een andere partij nodig. Wie dit wordt - Forum voor Democratie, GroenLinks of PVV - is acht weken na de verkiezingen nog altijd niet duidelijk. De informateurs komen volgende week vrijdag met hun eindrapportage. Daarna zullen pas de officiële onderhandelingen over een akkoord starten.

De inspraakavond voor inwoners is op donderdag 23 mei van half zeven tot negen uur op het gouvernement in Maastricht. Aanmelden kan op www.limburg.nl