Routes folkloristische optochten Kinjer-OLS en groot OLS bekend

Print
Routes folkloristische optochten Kinjer-OLS en groot OLS bekend

Ook de folkloristische optocht van het Kinjer-OLS trekt jaarlijks veel bekijks. Afbeelding: www.ols2019.eu

Sevenum -

De routes van de folkloristische optocht voor het Kinjer-OLS en het grote Oud Limburgs Schuttersfeest zijn bekendgemaakt. De schutterijen en deelnemende basisscholen zijn hiermee verzekerd van een grote schare publiek dat massaal aantreedt om alle deelnemers in militaire outfit, gilde-uniformen en fantasiekostuums in het gelid te zien rondtrekken. De deelnemende basisscholen aan het Kinjer-OLS trekken op 25 juni door Sevenum. De aan het OLS deelnemende schutterijen maken op 7 juli hun rondgang.

De kinderen van de deelnemende basisscholen starten hun route op het OLS-terrein en lopen via de Staarterstraat en Peperstraat naar de Wilhelminastraat. Vervolgens trekken ze via de Weverstraat, Schoutstraat en Den Eigen weer terug naar de Staarterstraat om weer op het OLS-terrein te eindigen.

De deelnemende grote schutterijen vertrekken op 7 juli vanuit het OLS-terrein via de Staarterstraat en Peperstraat richting de Markt en vervolgens over de Raadhuisstraat, Maasbreeseweg en de Schoutstraat naar Den Eigen. Via de Staarterstraat beweegt het schouwspel zich vervolgens weer in de richting van het OLS-terrein. Aan de Schoutstraat, ter hoogte van het grasveld bij de Zadelmakerstraat, wordt een tribune gebouwd voor alle genodigden van het OLS.

Aan alle gezelschappen gaan de bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketentsters en het schutterijvaandel vooraf. Daarachter volgen de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, de officieren en tenslotte de soldaten of fuseliers. Tijdens de optocht worden de schutterijen door een vakjury op een zestigtal punten beoordeeld. Dit levert winnaars op categorieën als ‘Beste Defilé’ en ‘Mooiste Uniform’ op. De routes en bijbehorende plattegronden zijn ook terug te vinden op de website van het OLS.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen