Tweede dode door legionellabesmetting

Print
Tweede dode door legionellabesmetting

De koeltoren in de Gentse haven is mogelijk de bron van de legionellabesmetting. Afbeelding: Joel Hoylaerts/Photonews

In België is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van legionella. Het gaat om de tweede dode in twee dagen tijd.

Het totale aantal besmette patiënten stond op zeventien. Dinsdag overleed een eerste patiënt in een Gents ziekenhuis, vandaar stierf een persoon in een ander ziekenhuis in de Vlaamse stad.

Lees ook: Legionella-uitbraak België: al 16 patiënten, een dode

,,Vanwege de privacy van de patiënt en de familie kunnen we geen details geven”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ,,De ziekenhuizen hebben ons bevestigd dat zes besmette patiënten intussen weer thuis zijn, zeven anderen zijn aan de beterende hand. Twee patiënten liggen op de intensive care, een van hen is nog kritiek.”

In tien jaar tijd is het aantal besmettingen met legionella in Vlaanderen verdrievoudigd, van 49 gevallen naar 147. Legionella duikt dus jaarlijks op, maar een uitbraak zoals nu komt maar heel zelden voor. ,,Ook al kom je met de bacterie in contact, je wordt niet automatisch doodziek.’’

Koeltoren

De meeste patiënten die zijn besmet komen uit Evergem en uit Gent. Onderzoek moet uitwijzen of ze eenzelfde plek hebben bezocht, maar volgens de eerste bevindingen is daar geen sprake van. Wél komen ze allemaal uit de omgeving van de Gentse haven.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen. ,,Mogelijk kon besmette waternevel zich in de openlucht verspreiden en sloeg die daarna ergens neer”, verklaarde een woordvoerder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. De monsters zijn op kweek gezet. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n watermonster worden de resultaten pas maandag verwacht.

Een legionella-uitbraak eiste al eerder dodelijke slachtoffers in België. In november 1999 stierven vijf mensen die de besmetting hadden opgelopen via bubbelbaden op een beurs in Kapellen bij Antwerpen.

Hoe krijg je legionella?

Legionella is een bacterie die overleeft in water en zich bij warmte vermenigvuldigt. Als het besmet water wordt verneveld en die nevel rechtstreeks wordt ingeademd, kan de bacterie in de longen belanden. ,,Een infectie gebeurt dus allen door waterdruppeltjes rechtstreeks in te ademen”, benadrukt microbiologe Katrien Lagrou (UZ Leuven). Vervolgens kan je beginnen te hoesten zonder slijm op te geven, koorts krijgen en pijn bij het ademen, zoals bij een longontsteking.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen