Voerendaal oneens met bijdrage aan Veiligheidsregio

Print
Voerendaal oneens met bijdrage aan Veiligheidsregio

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

Het college van burgemeester en wethouders in Voerendaal heeft zich in felle woorden uitgelaten over de begroting 2020 van Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL). Daar wordt een negatieve zienswijze tegen ingediend.

De raad is verzocht om het voorstel van B en W te steunen. Eind vorig jaar stuurden de burgemeesters van Voerendaal, Simpelveld, Gulpen-Wittem en Vaals al een brandbrief naar VRZL. Het kwartet uitte daarin ernstige zorgen over financiële en organisatorische ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld de brandweer.

Effectief

Binnen VRZL werken de 16 gemeenten, brandweer, politie en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR, onderdeel van GGD Zuid Limburg) met elkaar samen om bij een ramp of crisis zo effectief mogelijk op te kunnen treden.

Efficiëntie

Gemeenten betalen mee aan de organisatie, maar de verdeelsleutel is aangepast. Volgens B en W krijgt Voerendaal daardoor een kostenverhoging van 40 procent voor de kiezen. ‘Een kostenverhoging wordt doorgevoerd terwijl op geen enkele wijze de dienstverlening beter is’, aldus B en W.

Zo zijn aanrijtijden van bijvoorbeeld de brandweer in landelijke gemeenten als Voerendaal een probleem. Steden als Sittard-Geleen hebben een hoge dichtheid van kazernes en halen de aanrijtijden ruimschoots. Er wordt ook meer uitgerukt voor calamiteiten. „Daar betaalt een gemeente als Voerendaal onevenredig veel aan mee, verklaarde burgemeester Wil Houben eerder.

Gewaarborgd

Volgens Voerendaal zou een combinatie van inzet (bijvoorbeeld het uitrukken van de brandweer) en solidariteit tussen gemeenten in de verdeelsleutel gewaarborgd moeten zijn. B en W vrezen overigens dat de kosten nóg hoger op zullen lopen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen