Roze opsteker voor scholen in Venlo en Krefeld

Print
Roze opsteker voor scholen in Venlo en Krefeld

Bij de wedstrijd VVV-Vitesse werd een erehaag van regenboogvlaggen gevormd. Afbeelding: Gunda Ostermann

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Gilde Opleidingen ontvangt op 17 mei de Roze Opsteker als eerste van zeven scholen in Venlo en Krefeld die in het afgelopen jaar aandacht hebben besteed aan (seksuele) diversiteit.

De uitreiking door wethouder Marij Pollux vindt plaats op de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). De Roze Opsteker is een educatief concept dat speciaal voor de viering van Roze Zaterdag Venlo-Krefeld is ontwikkeld en volgens de organisatie enthousiast wordt ontvangen. „Scholen en instellingen in het hele land denken erover om het in hun lesprogramma op te nemen”, zegt bestuurslid Hans Lenders. „En dat is zeker ook nodig omdat veel jongeren zich nog altijd niet veilig genoeg voelen om zichzelf te zijn uit angst voor negatieve reacties van klasgenoten. Uit onderzoek is gebleken dat het geweld tegen homo’s de laatste jaren weer toeneemt in Nederland en dat er nog steeds veel onbegrip en onwetendheid heerst.”

De Roze Opsteker staat symbool voor een opener en veiliger klimaat op school. Meewerkende scholen hebben hieraan op verschillende manieren aandacht besteed. Onder meer met voorlichting door het COC, interactief theater op school door theater AanZ, deelname aan Paarse Vrijdag of het lenen van een ‘roze collectie’ boeken van de Bibliotheek Venlo. Het programma is samengesteld door de educatieve werkgroep van Stichting Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019, in samenwerking met de bibliotheek en GGD Limburg Noord.

Naast Gilde Opleidingen doen ook het Valuascollege, Blariacumcollege, College Den Hulster, Het Wildveld en Fontys in Venlo en Gymnasium Fabritianum in Krefeld mee. Deze scholen krijgen de Roze Opsteker tijdens de Roze Zaterdag op 29 juni. Dit is een jaarlijks landelijk feest van homo’s, hetero’s, transgenders en seksuele minderheden waarop vrijheid en tolerantie wordt gevierd.