Ministerie ‘verdoezelt’ zware misdrijven door asielzoekers

Print
Ministerie ‘verdoezelt’ zware misdrijven door asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid tijdens een debat in de Tweede Kamer. Afbeelding: AD/ANP

Bij het vrijgeven van cijfers over het aantal misdrijven dat asielzoekers in ons land plegen, zijn zedenmisdrijven, zware mishandelingen en (pogingen) van moord en doodslag weggeschreven onder het kopje ‘overige’.

Eerder deze week gaf staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) politiecijfers vrij van de criminaliteit die asielzoekers plegen, maar deze vormen van criminaliteit bleven daarin onbenoemd.

Dit kwam omdat ze zijn weggezet onder de noemer ‘overige’. Vanuit de Tweede Kamer klinken woedende reacties, nu De Telegraaf bij de politie is nagegaan dat daaronder dus ook zeer ernstige misdrijven blijken te vallen. PVV-leider Geert Wilders zegt dat op die manier ‘zware misdaden door asielzoekers zijn verdoezeld’ door het ministerie. Ook de SP is kritisch en wil opheldering van Harbers.

Het gaat in ieder geval om 79 zedenmisdrijven, 51 zware mishandelingen en 31 verdenkingen van (poging) moord en doodslag.

Schuldvraag

Het ministerie en de politie lijken naar elkaar te wijzen als het gaat om de vraag waarom die misdrijven niet explicieter zijn genoemd. Op het departement van Harbers wordt gesteld dat het om ‘niet bewezen zaken‘ zou gaan en dat het overzicht ook niet onuitputtelijk lang moest worden. Evenwel was het uiteindelijke overzicht niet meer dan één kolom op een half A4 in een rapport van dik 50 pagina’s.

Een woordvoerder van het ministerie kon donderdagochtend nog niet reageren.

Pijnlijk

Voor het ministerie is het uiterst pijnlijk dat het nu onder vuur komt over de cijfers, omdat het met het openbaren van het aantal misdrijven juist openheid wilde geven na kritiek dat zulke gegevens over misdaad door asielzoekers niet beschikbaar was.

Uit de rapportage bleek dat de politie vorig jaar ruim 12 keer dag moest uitrukken voor een misdrijf waarbij een asielzoeker betrokken was. In totaal werd de politie 4600 keer ingeschakeld. Het ging vaak om winkeldiefstal of zakkenrollerij, maar ook om mishandelingen, bedreigingen en vernielingen.

Van alle zaken kwam ongeveer de helft bij het Openbaar Ministerie terecht (2610 strafbare feiten), vooral de diefstallen. Het gaat in totaal om 1710 personen, een groot aantal had dus meerdere misdaden op zijn geweten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen