Toezicht

Camera spoort Roemeense bendeleden en liegende kroegbaas op

Print
Camera spoort Roemeense bendeleden en liegende kroegbaas op

Cameratoezicht werpt vrucht af in Venlo, meent burgemeester Antoin Scholten. Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Cameratoezicht is niet meer weg te denken in Venlo. Dankzij de extra ogen van de politie werden vorig jaar zakkenrollers, wildplassers, relschoppers, inbrekers en een liegende kroegbaas opgespoord.

Dat blijkt uit het verslag van burgemeester Antoin Scholten over het cameratoezicht in 2018. Zijn enige punt van zorg is dat er te weinig mensen zijn om de beelden live te bekijken. Vier mensen moeten nu alle diensten draaien.

De gemeente maakt sinds 2000 gebruik van cameratoezicht en vervolgens is het aantal camera’s fors uitgebreid. Venlo telt inmiddels 54 vaste en 6 flexibele camera’s. Veel vaste camera’s staan in het uitgaansgebied van de binnenstad, zodat ongeregeldheden snel gesignaleerd worden.

Vastenavondkamp

Tevens worden ze ingezet bij evenementen, demonstraties en voetbalwedstrijden. Venlo gebruikte flexibele camera’s om jongeren in de gaten te houden die overlast veroorzaakten in de Blerickse wijk Vastenavondkamp. Toen de groep zich verplaatste, ging een camera mee.

Camera’s werden ingezet bij de projectmatige aanpak van veelvoorkomende criminaliteit, wat leidde tot de aanhouding van 26 mensen voor winkeldiefstal, 36 voor vechtpartijen en 21 voor vernieling. De beelden werden vaak gebruik bij de opsporing en berechting.

Risicowedstrijden

Bij risicowedstrijden van VVV worden flexibele camera’s gebruikt om de supporters van en naar stadion De Koel te volgen, maar ook om ze in de binnenstad in de gaten te houden. Als uit beelden blijkt dat ze de openbare orde verstoren, worden ze eerder naar het stadion begeleid om erger te voorkomen. Met camera’s wordt ook gelet of rivaliserende fans elkaar treffen.

Op camerabeelden was een inbraak in een coffeeshop te zien, waardoor de dader op heterdaad werd aangehouden. Nader onderzoek leerde dat in de zaak een grote hoeveelheid drugs aanwezig was. Ook werden de camera’s gebruikt bij de beveiliging van een winkel aan de Bolwaterstraat, vanwege het vermoeden dat een aanslag zou worden gepleegd.

Roemeense bende

Opsporingsambtenaren betrapten inbrekers bij het stelen van mobiele telefoons. Bij de achtervolging maakten ze gebruik van camerabeelden. De twee verdachten werden opgepakt en bleken lid van een Roemeense bende, die in Duitsland al langer werd gezocht vanwege criminele activiteiten.

Door cameratoezicht bleek het tevens mogelijk de valse verklaring van een kroegbaas te weerleggen. Tijdens een controle was hij afwezig. Hij zou even weg zijn geweest om drank te halen. Uit de beelden bleek dat hij met zijn vriendin naar de film was. De vergunning voor het café werd ingetrokken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen