Karter Jayden Thien wint in NK en pakt WK-ticket

Print
Karter Jayden Thien wint in NK en pakt WK-ticket

Jayden Thien op het hoogste treetje van het erepodium. Afbeelding: Blatter Media

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Afgaande op zijn resultaten van de laatste weken was het niet meer dan logisch dat karter Jayden Thien zondag in Mariembourg een ticket won voor het wereldkampioenschap Rotax Max. De elfjarige karter uit Echt mag eind augustus naar de eerste editie van het prestigieuze evenement op circuit Alain Prost in Le Mans. Dat kreeg hij voor elkaar door tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap zowel de prefinale als de finale te winnen in de Minimax-klasse.

„Ik ben superblij. Ik heb allebei de races van vandaag gewonnen, al was ik wel een beetje zenuwachtig”, bekende Jayden. „In de finale werd het nog even spannend, maar gelukkig heb ik de race toch kunnen winnen. Dat geeft wel een kick. Het was heel hard werken. Ik had niet gedacht dat ik het hoofd zo koel kon houden.” Want in de finale kwam zijn teamgenoot Nathan Schaap steeds dichterbij en in de laatste vijf ronden reed die vlak achter Jayden. De talentvolle Echtenaar liet zich echter niet van de wijs brengen, verdedigde goed en hield zijn koppositie vast. Zo kwam hij als eerste voorbij de finishvlag. Daarmee had de rijder van topteam RR Racing zijn resultaat van de prefinale herhaald. Al was de winst in die race wel iets gemakkelijker tot stand gekomen. Zijn perfecte score zorgde ervoor dat hij het ticket voor de eerste Rotax Max Challenge International Trophy in Le Mans kreeg uitgereikt. Het is dit jaar voor het eerst dat het WK wordt gehouden. Hij kijkt er al reikhalzend naar uit. „Ik heb nog nooit op de baan in Le Mans gereden en ik heb er ook nog geen filmpjes van bekeken. Dat ga ik nu natuurlijk wel doen. Dan weet ik alvast een beetje wat ik kan verwachten.”

Zijn overtuigende zege op het circuit in het Zuid-Belgische Mariembourg paste in zijn prestatiereeks van dit seizoen. Hij stond tot dusver elk raceweekeinde op het podium, behalve tijdens de eerste ronde van het NK. Toen viel hij uit met mechanische pech. Maar sindsdien bewijst Jayden elke keer weer dat hij één van de absolute toppers in de Minimax-klasse is. Dat brengt met zich mee dat andere rijders hem voortaan goed in de gaten houden. „Tijdens de trainingen komt iedereen achter me aanrijden.” Nu moest hij tijdens de races zelf het tempo maken en zorgen dat hij geen fouten maakte. „Ik moet eigenlijk iemand voor me hebben om naartoe te rijden. Gelukkig kan ik makkelijk met de druk omgaan. Ook toen mijn teamgenoot Nathan heel dicht achter me reed. Al was ik wel blij toen ik de finishvlag zag.” Wat zijn prestatie extra mooi maakt, is dat het de eerste keer was dat hij op de omloop in Mariembourg reed. Een technische baan die je als rijder niet na één rondje onder de knie hebt. „In de training moest ik in het begin even kijken hoe ik het beste kon rijden. Ik heb nog uitleg gehad van de datameneer en Ramon (Rietveld, de teammanager, red.). Daarna ging het al beter. En ik wist dat ik in de wedstrijd ook altijd harder ga dan tijdens de training.”

Ook zijn volgende race, de vierde ronde van het NK, rijdt hij op een baan waarop hij nog nooit een race heeft gereden: in Venray. „Ik heb er al wel een keer getraind. Ik vind het een leuke baan. Hij heeft een lang recht stuk en heel snelle bochten.” Wat hij van de races op het Limburgse circuit kan verwachten, weet hij niet. „Ik verwacht niks, ik ga gewoon mijn best doen.”