SCHEEFGEZET

‘Wat eerst een mooi groen tapijtje was, is verworden tot een dodenakker’

Print
‘Wat eerst een mooi groen tapijtje was, is verworden tot een dodenakker’

Een ex-gazon. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten -

COLUMN - Afgelopen week voor het eerst dit seizoen het gras gemaaid. Rijkelijk laat, hoor ik u denken, maar dat heeft een reden.

Eerst moest ik de vijf klassieke stadia van rouw doorlopen. Mijn gazonnetje is namelijk niet meer, het is een ex-gazon dat -na jarenlang een dappere, maar niet te winnen strijd te hebben uitgevochten- het hoofd in de schoot heeft geworpen en de witte vlag heeft gehesen. Wat eerst een mooi groen tapijtje was, is verworden tot een dodenakker waar het onkruid vrij spel heeft. Het gazon is deels bezweken onder mijn lichtvaardigheid en onkunde, want alhoewel ik nog in het bezit ben van al mijn tien vingers; een groene zit er niet bij. Ja, in het begin koesterde ik mijn gazonnetje als de grasmeester van een Engels voetbalstadion. Onkruid weghalen, verticuteren, tijdig maaien, bemoedigend toespreken, af en toe een aai geven, enzovoorts. Maar ik heb de groene mat verwaarloosd en heb het verval in de loop der jaren met lede ogen aan gezien. Het gras heeft zich van me afgekeerd, als een geliefde die de sleur van een relatie al tijden met zich meetorst en uiteindelijk besluit er de brui aan te geven. Wat na deze pijnlijke scheiding resteert zijn enkele plukjes gras van divers pluimage, kale plekken en vooral veel onkruid. Doemdenkers en onheilsprofeten die verkondigen dat de biodiversiteit schrikbarend achteruit gaat, wil ik bij deze uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen naar mijn knollenveld. Ze zullen versteld staan van de ongelooflijke soortenrijkdom op slechts enkele vierkante meters.

Knarf

Reageren? Frank.Heythuysen@delimburger.nl