In het oude schoolgebouw van Ubachsberg worden nog steeds lessen geleerd

Print
In het oude schoolgebouw van Ubachsberg worden nog steeds lessen geleerd

Regelmatig voeren de gebruikers van De Auw Sjoeël overleg. In het midden (met pen) Zef Vinders, geheel rechts voorzitter Frank Guldemond. Afbeelding: Marc Ploum

Ubachsberg / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Voerendaal / Winthagen -

Multifunctioneel centrum ‘De Auw Sjoeël’ werd begin dit jaar geopend. Het herbergt bijna alle verenigingen die Ubachsberg rijk is. Daarmee zorgt het niet alleen voor een hechtere band tussen de inwoners, maar sluit het ook naadloos aan bij de doelstellingen van de gemeente.

De naam is niet voor niets gekozen. MFC De Auw Sjoeël is gevestigd in het honderd jaar oude pand van basisschool Bergop. Toen de school verhuisde in 1974 bleef het pand niet lang leeg staan. Fanfare St. Cecilia maakte er gebruik van en ook de ouderenvereniging van Gen Berg hield er zitting. In 2012 ontstond het idee voor het nieuwe multifunctionele centrum. In een gemeente met veel versplinterde kernen is het immers zaak om in iedere kern gemeenschapslocaties te creëren redeneerde het college. Dat is gelukt.

Bij binnenkomst zie je de contouren van de oude panden goed. De kundersteen is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar. Secretaris Zef Vinders was vanaf het begin betrokken bij het plan. Eerst in de denktank, later in het bouwteam en nu als secretaris van de stichting. “In het begin was ik hier iedere dag, nu alleen nog geregeld”, lacht hij. Stichting Multifunctioneel Centrum De Auw Sjoeël Ubachsberg beheert en exploiteert het pand dat bestaat uit een grote zaal met podium die ook als gymzaal te gebruiken is, meerdere vergaderzalen, een kleine zaal en een gemeenschappelijke ruimte met kookeiland.

Verenigingsleven hand in hand

“Ongeveer twintig verenigingen en instellingen maken gebruik van de ruimtes en dat gaat goed samen”, weet Zef, “daarnaast hebben we ook incidentele gebruikers zoals de carnavalsvereniging.” Zo gebruikt de fanfare de zaal nog steeds, maar wordt er twee keer in de week ook gegymd door basisschoolleerlingen. “De Auw Sjoeël is rechtstreeks verbonden met de school en de peuteropvang. Kinderen hoeven dus niet over straat te lopen.” Maar het brengt nog iets moois met zich mee. “Als de kinderen op dinsdagochtend hand in hand door de gang op weg zijn naar de gymzaal, maakt De Burgerij gebruik van de gemeenschappelijke ruimte. De voornamelijk ouderen reageren enthousiast op de jeugd.”

Kinderziektes

Natuurlijk waren er bij de start wat kinderziektes. “Iedereen moest zich in het begin schikken naar de andere verenigingen. Maar we horen vrijwel alleen positieve reacties. Hier en daar moet er nog wat aan de aankleding gedaan worden”, vertelt Zef terwijl hij naar een wand kijkt. “Hier zouden we bijvoorbeeld een oude foto willen hangen van het oorspronkelijke schoolgebouw, maar we hebben nog geen goede bruikbare foto gevonden.” De basis staat en het bestuur is tevreden. “Vroeger kende Ubachsberg meerdere cafés, die zijn bijna allemaal verdwenen. Daarmee stond ook het verenigingsleven onder druk. Hier kunnen we ze wel een plek bieden.” Om die reden verkast Schutterij St Hubertus ook naar het mfc.

Bestuur

Over de totstandkoming van het stichtingsbestuur is nagedacht. Zo is de voorzitter niet verbonden aan een vereniging. Oud-huisarts Frank Guldemond vervult deze taak, eerder was hij ook al verantwoordelijk voor het medisch centrum in Ubachsberg. De secretaris, Zef, en penningmeester zijn net als de overige bestuursleden wél verbonden aan een dorpsvereniging. Zelfs een lid van de voetbalvereniging (geen gebruiker van het mfc) zit in het bestuur. “Zo heeft iedereen een stem”, klinkt het eenvoudig.

Er is zeven dagen per week leven in de brouwerij. En ook al heeft Gen Berg dan wel bijna geen café meer. Het verenigingsleven bloeit volop en de dorpscohesie stijgt.