Zuyderland start met eerste IC-café van Limburg

Print
Zuyderland start met eerste IC-café van Limburg

Goede communicatie over de voor en tegens van een behandeling op de Intensive Care is belangrijk. Afbeelding: Medische Fotografie / Ernst van Loon

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schimmert / Hulsberg -

De nazorg-polikliniek Intensive Care (IC) van ziekenhuis Zuyderland houdt op woensdag 29 mei het eerste IC-café van Limburg. Dit vindt, van 19.00 tot 22.00 uur, plaats in Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade.

Ex-IC patiënten en/of familieleden kunnen zich tot zaterdag 25 mei aanmelden via het e-mailadres a.dejong@zuyderland.nl

Ontmoetingsplek

Een IC-café is een ontmoetingsplek voor IC-patiënten en hun naasten. Hiermee speelt Zuyderland in op de behoefte aan lotgenotencontact. Het onderwerp van deze eerste bijeenkomst is het Post-IC-Syndroom (PICS). Sommige patiënten die op de IC behandeld zijn, kampen jaren na de opname nog met klachten. Deze klachten worden veroorzaakt door PICS. Dit bestaat uit lichamelijke, cognitieve en/of psychische problemen. Gevolg is een verminderde kwaliteit van leven. PICS kan al tot uiting komen tijdens de intensive care behandeling, maar ook ná de IC-opname, bijvoorbeeld bij terugkeer naar het werk. Vorig jaar is PICS officieel erkend als ziekte.

Familie

Een IC-verpleegkundige, een voormalig IC-patiënt en een familielid zijn 29 mei aanwezig als sprekers. Tijdens de avond is tevens aandacht voor PICS-F, waarbij de F staat voor familie. Ook familieleden van mensen die op de IC hebben gelegen, kunnen namelijk last krijgen van het Post-IC-Syndroom. Er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.