Zuyderland start met eerste IC-café van Limburg

Print
Zuyderland start met eerste IC-café van Limburg

Goede communicatie over de voor en tegens van een behandeling op de Intensive Care is belangrijk. Afbeelding: Medische Fotografie / Ernst van Loon

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schimmert / Hulsberg -

De nazorg-polikliniek Intensive Care (IC) van ziekenhuis Zuyderland houdt op woensdag 29 mei het eerste IC-café van Limburg. Dit vindt, van 19.00 tot 22.00 uur, plaats in Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade.

Ex-IC patiënten en/of familieleden kunnen zich tot zaterdag 25 mei aanmelden via het e-mailadres a.dejong@zuyderland.nl

Ontmoetingsplek

Een IC-café is een ontmoetingsplek voor IC-patiënten en hun naasten. Hiermee speelt Zuyderland in op de behoefte aan lotgenotencontact. Het onderwerp van deze eerste bijeenkomst is het Post-IC-Syndroom (PICS). Sommige patiënten die op de IC behandeld zijn, kampen jaren na de opname nog met klachten. Deze klachten worden veroorzaakt door PICS. Dit bestaat uit lichamelijke, cognitieve en/of psychische problemen. Gevolg is een verminderde kwaliteit van leven. PICS kan al tot uiting komen tijdens de intensive care behandeling, maar ook ná de IC-opname, bijvoorbeeld bij terugkeer naar het werk. Vorig jaar is PICS officieel erkend als ziekte.

Familie

Een IC-verpleegkundige, een voormalig IC-patiënt en een familielid zijn 29 mei aanwezig als sprekers. Tijdens de avond is tevens aandacht voor PICS-F, waarbij de F staat voor familie. Ook familieleden van mensen die op de IC hebben gelegen, kunnen namelijk last krijgen van het Post-IC-Syndroom. Er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen