Koningswinkelhof: vliegende schotel, geland bij Valkenburg?

© DE LIMBURGER PETER SCHOLS

thumbnail: null
thumbnail: null

Gasterij Koningswinkelhof in Valkenburg is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Ray Simoen

Naam Gasterij Koningswinkelhof

Waar Plenkertstraat 59, Valkenburg

Website www.gasterijwinkelhof.nl

Is het een vliegende schotel, die geland is op een heuveltop bij Valkenburg? Of een aangespoelde, Bijbelse ark, die zijn kleinvee nu laat scharrelen, hoog boven de groene zee beneden?

Gasterij Koningswinkelhof is een oude boerderij. Die is beetje bij beetje uitgebouwd tot een drukbezochte pleisterplaats van vaste gasten en sportieve passanten. Zij hebben de lastige klim naar boven gemaakt om er te genieten van het uitzicht op het golvend groen en de kerk- torens, die oprijzen uit die tot heuvels en dalen geplooide prehistorische zee.

Rondom de Gasterij huppelen konijnen en schatgraven kippen en een hangbuikzwijn in de grond. Door het water van een vierkant bassin glijden koivissen. ‘Kapitein’ van deze ark is Leon Marting, een welbespraakte en vriendelijke gastheer. Uitgebreid vertelt hij over de rijke historie van zijn Gasterij en de zonnige toekomst ervan, nu beneden een trendy fietscentrum steeds meer bezoekers telt, die graag ook een authentieke Limburgse lekkernij tegen een hongerklop eten. Limburgs zoet en hartig serveren Leon en zijn charmante partner-kokkin.

De Gasterij oogt als een gezellige huiskamer, druk gevuld met allerlei bric á brac, waaronder veel schelpen. Zo ook het ruime terras, dat voorzien is van heaters en hardplastic wanden tegen kou en wind. Het is voor ons nog te vroeg voor Maastrichts zoervleis, bloedworst of een Valdieu-kaasje met molenaarsbrood.

Twee mooie punten vlaai worden gebracht met koffie, die volgens koffie expert Silvie wat meer pit had mogen hebben. De gastheer reageert alert en vriendelijk door iets anders aan te bieden. ,,Wow, dat is attent. Kom je niet vaak tegen”, zegt Silvie verrukt over het gebaar van deze Valkenburgse captain Charming.

Gasterij Koningswinkelhof, Valkenburg

Plus:

Ligging en uitzicht over heuvels en Valkenburg

Gastvrijheid

Regionale specialiteiten

Beschutting tegen slecht en koud weer

Kleinvee en bassin met vissen

Min:

-Toegangsweg

-Omvang parking

-Bewegwijzering

-Bassin met vissen kan fraaier

-Interieur gezellig maar tamelijk druk