Koningswinkelhof: vliegende schotel, geland bij Valkenburg?

Print

Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Gasterij Koningswinkelhof in Valkenburg is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Naam Gasterij Koningswinkelhof

Waar Plenkertstraat 59, Valkenburg

Website www.gasterijwinkelhof.nl

Is het een vliegende schotel, die geland is op een heuveltop bij Valkenburg? Of een aangespoelde, Bijbelse ark, die zijn kleinvee nu laat scharrelen, hoog boven de groene zee beneden?

Gasterij Koningswinkelhof is een oude boerderij. Die is beetje bij beetje uitgebouwd tot een drukbezochte pleisterplaats van vaste gasten en sportieve passanten. Zij hebben de lastige klim naar boven gemaakt om er te genieten van het uitzicht op het golvend groen en de kerk- torens, die oprijzen uit die tot heuvels en dalen geplooide prehistorische zee.

Rondom de Gasterij huppelen konijnen en schatgraven kippen en een hangbuikzwijn in de grond. Door het water van een vierkant bassin glijden koivissen. ‘Kapitein’ van deze ark is Leon Marting, een welbespraakte en vriendelijke gastheer. Uitgebreid vertelt hij over de rijke historie van zijn Gasterij en de zonnige toekomst ervan, nu beneden een trendy fietscentrum steeds meer bezoekers telt, die graag ook een authentieke Limburgse lekkernij tegen een hongerklop eten. Limburgs zoet en hartig serveren Leon en zijn charmante partner-kokkin.

De Gasterij oogt als een gezellige huiskamer, druk gevuld met allerlei bric á brac, waaronder veel schelpen. Zo ook het ruime terras, dat voorzien is van heaters en hardplastic wanden tegen kou en wind. Het is voor ons nog te vroeg voor Maastrichts zoervleis, bloedworst of een Valdieu-kaasje met molenaarsbrood.

Twee mooie punten vlaai worden gebracht met koffie, die volgens koffie expert Silvie wat meer pit had mogen hebben. De gastheer reageert alert en vriendelijk door iets anders aan te bieden. ,,Wow, dat is attent. Kom je niet vaak tegen”, zegt Silvie verrukt over het gebaar van deze Valkenburgse captain Charming.

Gasterij Koningswinkelhof, Valkenburg

Plus:

Ligging en uitzicht over heuvels en Valkenburg

Gastvrijheid

Regionale specialiteiten

Beschutting tegen slecht en koud weer

Kleinvee en bassin met vissen

Min:

-Toegangsweg

-Omvang parking

-Bewegwijzering

-Bassin met vissen kan fraaier

-Interieur gezellig maar tamelijk druk

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen