Ondanks miljoenen aan risico’s is Venray financieel kerngezond

Print
Ondanks miljoenen aan risico’s is Venray financieel kerngezond

Wethouder Martijn van der Putten (D66, Financiën) presenteerde donderdag de jaarrekening 2018. Afbeelding: De Limburger

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Venray loopt een behoorlijk risico om voor 4,3 miljoen het schip in te gaan.

Dat blijkt uit de gemeentelijke jaarafrekening over 2018 die donderdagmiddag werd gepresenteerd door wethouder Martijn van der Putten (D66, Financiën). Hierin staat beschreven hoeveel er vorig jaar binnen is gekomen en uit is gegaan. Ook staan in de jaarrekening alle financiële risico’s beschreven.

Nek

Venray constateert dat de jeugdzorg, wmo en participatie wel eens een steen om de nek zouden kunnen worden. Dat geldt ook voor de verkoop van grond. Vorig jaar bleef die achter bij de verwachting. Verder staat Venray garant voor Glasweb, de organisatie die glasvezel in Venray aanlegt. Ook hierbij loopt Venray risico’s, zo blijkt uit de jaarrekening. Verder zou de afbouw van kunstencentrum Jerusalem duurder uit kunnen vallen. Ten slotte loopt Venray financieel risico met enkele samenwerkingsverbanden met andere gemeenten. Genoemd worden de Veiligheidsregio en sociale werkplaats NLW Groep.

Nood

Desondanks is er geen man overboord in Venray. In uiterste nood kan de gemeente namelijk nog altijd de plaatselijke belastingen verhogen. In vergelijking met andere gemeenten in Limburg is er nog ruimte voor belastingverhoging. De kans op belastingverhoging is echter niet groot. Volgens alle boekhoudregels is de gemeente Venray financieel kerngezond. Er is genoeg geld in kas en de reservepotten zijn ook behoorlijk gevuld.