Rendiz

Een huis op een boot meenemen naar Mozambique: het leek onmogelijk, maar het kan!

Print
Een huis op een boot meenemen naar Mozambique: het leek onmogelijk, maar het kan!

De verbouwing van zeecontainer tot woning bij Rendiz in Panningen. Afbeelding: Laurens Eggen

Panningen -

Werknemers van Rendiz vertrekken vrijdag naar Mozambique voor een bijzonder project. Zeecontainers verbouwd tot huizen worden er opgeleverd. Een oplossing voor rampgebieden.

Vreemde vraag, dacht Peter Broekmans. Zijn antwoord was dan ook nee. Een vluchteling werkt bij Rendiz in Panningen, waar eenpersoonswoningen worden gebouwd. „Kan ik zo’n woning meenemen als ik straks naar Syrië terugga?”

Broekmans zag het al voor zich: een woning op een boot. Toch liet de gedachte hem niet los. Hij polste experts. „Waarom niet?”, zeiden die. Temeer omdat Rendiz ook zeecontainers tot woningen verbouwt. Die zijn gemaakt om te vervoeren. Sterker, er staan miljoenen containers in de wereld te wachten. Ze zijn ergens vol naartoe gebracht, maar er zijn geen spullen om mee terug te nemen.

Dakloos

Tegelijkertijd zijn wereldwijd honderd miljoen mensen dakloos door oorlog, natuurgeweld en armoede, achterhaalde Broekmans. Het kost slechts tienduizend euro om van een container een huisje te maken. De medeoprichter van Rendiz hield vorig jaar een TedX-lezing en vrijdag vertrekken werknemers om de eerste containerwoningen in Mozambique op te leveren.

Die werden eerder verscheept, maar kwamen door cycloon Idai nooit in de havenstad Beira aan. De schepen moesten uitwijken naar Zuid-Afrika. De woningen kunnen niet in Beira worden gebouwd en verrijzen daarom in de hoofdstad Maputo. Op 31 mei moeten de showmodellen, gebouwd met steun van het ministerie van EZ in Nederland, klaar zijn. Dan komen afgevaardigden van de Mozambikaanse en Nederlandse overheid om het project en vooral de potentie te beoordelen.

Rampen

Verbindingsofficier voor Rendiz in het Afrikaans land is Marie-Odile Zanders, medeoprichter van Casa Real. Het bedrijf ijvert voor fatsoenlijke, betaalbare woningen voor de arme bevolking. Tevens kunnen de containerwoningen ingezet kunnen worden bij de huisvesting van mensen die door rampen dakloos zijn geworden, zodat ze niet in tenten hoeven te verblijven.

Hoe dan ook, Broekmans verwacht de komende maanden vijftig tot honderd containerwoningen te kunnen leveren, waarbij het de bedoeling is dat de containers uiteindelijk kaal worden aangeleverd en door de bevolking worden ingericht. „Dat is de Rendiz-gedachte.”

De sociale onderneming in Panningen heeft het druk genoeg met de eenpersoonswoningen, onder de noemer C3 Living. Broekmans: „Voor ons is woningbouw geen doel, maar een middel. Het doel is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en mensen met een beperking, werkervaring op te laten doen.”