Beesel maakt zich op voor eerste Long Course Weekend

Print
Beesel maakt zich op voor eerste Long Course Weekend

De start van het fietsen bij de LCW op Mallorca. Afbeelding: Long Course Weekend

Reuver / Beesel -

Beesel is vier dagen lang helemaal in de ban van het Long Course Weekend. Met het driedaagse duursportevenement heeft de gemeente een heuse Benelux-primeur.

Het LCW is een triatlon met een laagdrempelige opzet. Niet alleen zijn de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen verdeeld over drie dagen, deelnemers kunnen bovendien kiezen uit verschillende afstanden. Of aan één of twee disciplines meedoen in plaats van alle drie.

Vrijdag 17 mei wordt er gezwommen in de Dode Maasarm in de buurtschap Rijkel, waar watersportvereniging De Draekevaarders haar domein heeft. Ook de LCW Kids dagen vinden hier plaats. De deelnemende scholieren wagen zich donderdag en vrijdag aan twee van de drie onderdelen, fietsen en rennen, een duathlon dus.

Zaterdag is het fietsen op een parcours van 90 kilometer, dat één of tweemaal wordt afgelegd. Zondag zijn er naast de halve en hele marathon ook twee kortere afstanden voor de hardlopers. Start en finish zijn beide dagen op het Raadhuisplein in Reuver. De ultieme uitdaging van het Long Course Weekend Beesel-Holland is de complete triatlon met de langste afstand in iedere discipline. Voor de atleten die deze trilogie voltooien, ligt een extra medaille klaar.

Het LCW is ontstaan in Wales en vindt inmiddels ook plaats in Australië en op Mallorca. De Beeselse editie is de eerste en enige op het Europese vasteland.

Naast vertier brengt het evenement ook ongemak mee. Vooral op de slotdag is het centrum van Reuver beperkt bereikbaar. Het loopparcours is geheel afgesloten voor alle verkeer. Op zaterdag zijn er geen wegafsluitingen, wel geldt er een parkeerverbod op het Raadhuisplein. Vorige week hebben alle inwoners van Beesel een brief ontvangen met informatie over tijdschema’s, omleidingen en oversteekpunten. Gemeente en organisatie roepen aanwonenden op het parcours te versieren. In het gemeentehuis liggen versierpakketten klaar, zo lang de voorraad strekt.

Het Long Course Weekend is voor drie jaar binnengehaald en komt in de plaats van de wielerronde Olympia’s Tour, die Beesel vorig jaar voor de negende en laatste keer aandeed.