Gehandicaptenzorg Limburg luidt noodklok bij regering

Print
Gehandicaptenzorg Limburg luidt noodklok bij regering

Afbeelding: Getty Images

Heel -

Den Haag moet meer oog krijgen voor de problemen in de gehandicaptenzorg, zoals personeelstekorten, werkdruk en vergrijzing. Met een manifest en een petitie proberen Limburgse gehandicapteninstellingen dat af te dwingen.

Vooral jongeren kiezen nog maar zelden voor een baan in de gehandicaptenzorg, met 11.000 werknemers de op twee na grootste zorgsector in Limburg. Bijna een kwart van het personeelsbestand is ouder dan 55 jaar. „Met zoveel vacatures in de hele zorgsector kiezen jongeren niet snel voor de gehandicaptenzorg”, zegt Bert Impelmans, voorzitter van de ondernemingsraad van Daelzicht in Heel. „Elders kunnen ze meer verdienen.”

Manifest

Op initiatief van medezeggenschapsorganen van Daelzicht en Dichterbij is een manifest opgesteld waarin de grootste knelpunten staan benoemd. Het gaat om personeelstekorten, hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk, toename van complexe zorgvragen waarvoor moeilijk personeel met de juiste competenties te vinden is en vergrijzing van het personeelsbestand.

Donderdagochtend schaarden vertegenwoordigers van ondernemingsraden en cliëntenraden van een aantal Limburgse zorginstellingen, in Heel bijeen om over de problemen te spreken, zich achter het manifest. De komende weken worden bij alle gehandicaptenorganisaties in heel Nederland handtekeningen opgehaald om het document kracht bij te zetten. In september, nog vóór Prinsjesdag, worden manifest en petitie naar politiek Den Haag gestuurd.

Lees ook: Wie wil er nog werken in de gehandicaptenzorg?

Het gaat, zegt Impelmans, niet eens direct om meer geld. Hij verwijst daarbij naar de verpleeghuiszorg, die vele miljoenen extra kreeg, waarvan geld overblijft omdat er simpelweg geen personeel te krijgen is. Impelmans: „Het hele systeem waarop we dingen organiseren moet tegen het licht. Imago, beloning, carrièreperspectief, het heeft allemaal met elkaar te maken. ”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee