Nieuwe burgemeester van Venray mag ook een transgender zijn

Print
Nieuwe burgemeester van Venray mag ook een transgender zijn

Gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: Johannes Timmermans

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

‘Word jij onze nieuwe burgemeester?’ Met die woorden eindigt een filmpje dat de gemeenteraad van Venray heeft laten maken om sollicitanten over de streep te trekken. Van de Venrayse gemeenteraad mag de nieuwe burgemeester een lieve man, vrouw of transgender zijn.

Het filmpje is donderdagavond tijdens een speciaal ingelaste gemeenteraadsvergadering getoond aan onder meer gouverneur Theo Bovens. De Commissaris van de Koning is naar Venray getogen om de profielschets voor de nieuwe burgemeester op te halen. „Venray is volgens mij de eerste gemeente in de geschiedenis die naast de dertien kerkdorpen ook de twee koffieshops bij wijze van reclame noemt in de profielschets voor een nieuwe burgemeester”, stelde Bovens donderdag tegen de gemeenteraad. Het toon in elk geval aan dat ze in Venray eerlijk zijn.”

Transgender

Bovens heeft verder van de Venrayse gemeenteraad te horen gekregen dat de opvolger van de huidige burgemeester Hans Gilissen een ambitieuze man, vrouw of transgender moet zijn die het Venrays dialect op z’n minst kan verstaan. Spreken kan altijd nog geleerd worden, al kan het met een sleuteloverdracht wel onhandig zijn als de burgemeester geen dialect spreekt. Een goede beheersing van het Engels en Duits is eveneens belangrijk.

Over de leeftijd heeft de vertrouwenscommissie het niet expliciet gehad. Wel moet de nieuwe burgemeester bestuurlijke ervaring hebben en ambitieus zijn. De meeste raadsfracties komen dan uit op iemand van 35 plus, al moet dat dan niet iemand zijn die de laatste zes jaar van zijn of haar loopbaan in Venray komt ‘uitzingen’. „Gouverneur, bespaar ons dat”, zo is donderdagavond verzucht. Venray heeft immers nadrukkelijk in de profielschets opgenomen dat het om een ambitieus persoon moet gaan. Iemand die zich kan invoelen in een dorpse mentaliteit, maar iemand die ook mee kan gaan in de denkwijze van het wat meer stedelijke centrum van Venray.

Lief

Daarnaast vraagt Venray vooral ook een lieve burgemeester. De burgers van Venray is vooraf gevraagd wat voor burgemeester zij willen. Die peiling is ook ingevuld door een Venrays jongetje of meisje van acht jaar. Het kind schreef dat hij/zij een lieve burgemeester wil en de Venrayse gemeenteraad kan dat alleen maar onderschrijven. Gouverneur Bovens neemt ook die opmerking mee naar Maastricht, waar hij verder gaat met de zoektocht naar Venrays nieuwe burgemeester.

Bedoeling is, dat de nieuwe burgemeester van Venray op 1 januari 2020 kan aantreden.