Buma wordt burgemeester in Leeuwarden

Print
Buma wordt burgemeester in Leeuwarden

CDA-leider Sybrand Buma verlaat de Tweede Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden. De gemeenteraad in de Friese hoofdstad wees hem vanavond aan als opvolger van PvdA’er Ferd Crone.

Het vertrek van Buma (53) komt niet onverwacht: op het Binnenhof werd al enige tijd rekening gehouden met een aanstaand afscheid. Zelf liet Buma steeds in het midden of hij had gesolliciteerd.

Buma treedt als burgemeester in de voetsporen van zijn vader en grootvader, die eveneens eerste burger waren in Friesland. Buma was sinds 2002 lid van de Tweede Kamer, waarvan de laatste negen jaar als fractieleider.

Lees ook: Analyse: Het kabinet gaat ‘een fijne vent’ missen

Haagse collega’s feliciteren Buma met zijn aanstaande benoeming. Volgens minister-president Mark Rutte verliest dit kabinet een ‘steunpilaar’. ,,We gunnen hem deze kans enorm. Leeuwarden mag in zijn handen knijpen”, aldus Rutte.

Waarschijnlijk kiest de CDA-fractie komende dinsdag al een opvolger. Kamerleden Pieter Heerma en Madeleine van Toorenburg worden getipt als mogelijke opvolger. Ook een scenario waarbij Mona Keijzer of Raymond Knops hun staatssecretariaat opgeven om als fractieleider terug te keren in de Kamer wordt niet uitgesloten.

Lees ook: CDA is Buma dankbaar, maar snakt naar een nieuw geluid

Gegadigden

Naast Buma meldden zich twaalf gegadigden om Crone op te volgen, die eind deze maand gekozen hoopt te worden als lid van de Eerste Kamer. Buma nam het op tegen 8 mannen en vier vrouwen. De meeste sollicitaties kwamen van VVD’ers (3), gevolgd door de PvdA (2), CDA (2), GroenLinks (1) en een onbekende, lokale partij (1). Drie sollicitanten waren partijloos.