Mager stroompje gulle gastvrijheid bij De Werf

© DE LIMBURGER PETER SCHOLS

thumbnail: null
thumbnail: null

De Werf in Venlo is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Ray Simoen

Naam De Werf

Waar De Werf 1, Venlo

Website www.dewerf1.nl

Venlo en joie de vivre vormden lange tijd een bonkig duo. Zoals in elke havenstad. Werken, zwoegen en hard vloeken om het karige loon, dat was het. Maar dat is totaal anders nu.

Oude vervallen havens, eens meurend naar teer en olie zijn veranderd in trendy boulevards, geurend naar exotische keukens. Kranen en katrollen hebben plaatsgemaakt voor lounge banken en terrassen.

Zoals De Werf, een werf uit de 14de eeuw, nu een boulevard, die deel uitmaakt van een mondain kwadrant waar Venlo toont het ‘goede leven’ serieus te willen nemen. Meteen een glimlach bij de entree van het Klein Italië-kwartier.

‘Mooi zijn de stromen die komen uit de bron van het hart’, staat in grote letters op de ronde Romertoren. Eerst bekroop ons de vrees dat er vooral beton uit het hart van de vormgevers van dit kwartier was gestroomd. Hoekig en breed zijn de betonnen bouwwerken aan De Werf. Maar het vrolijke ijspaviljoen, de loungebanken onder de wiegende palmboompjes en de schommelstoelen bij de trapjes naar de binnenhaven wuiven alle bedenkingen weg.

‘De Zeebeer’ meert voorzichtig af aan een van de steigers voor het terras van restaurant De Werf, bekeken door ijsjeslikkers, palmboomchillers en een grote metalen krijger bij de brug voor fietstoeristen. ,,We hebben geen kaart, zeg maar wat u wilt drinken”, zegt de serveerster.

Even ijzig als het interieur van De Werf waar niks herinnert aan de tijden toen het er nog romantisch naar haven rook. Pardoes wordt de witte wijn op de leisteentafel gezet. De wijn is perfect, evenals later de met een glaasje water geserveerde espresso en cola met ijsblokjes. Top, nu nog meer warme gastvrijheid uit de bronnen van het hart laten stromen, dan is het hier echt joie de vivre.

De Werf, Venlo

Plus:

-Locatie aan binnenhaven

-Breed en ruim terras

-Comfort stoelen

-Boulevard met meerdere horeca opties

-Bereikbaarheid

Min:

Geringe service bediening

Geen menu of drankkaart op terras

Aantal toiletten mager in verhouding tot grootte terras

Geen informatie over verleden oude havenbuurt

Windgevoelig