Joachim Stegink nieuwe dominee Protestantse Parkstadgemeente

Print
Joachim Stegink nieuwe dominee Protestantse Parkstadgemeente

De dominee blijft in Sittard wonen. Afbeelding: Erik Bastiaan-Net

Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Born -

In de Pelgrimskerk te Brunssum doet op zondag 9 juni de nieuwe dominee Joachim Stegink van de Protestantse Parkstadgemeente zijn intrede. De feestelijke dienst wordt om 14.30 uur gehouden. Het wordt een kerkdienst in de middag, waarbij consulent ds. René Silvis zal voorgaan. Voor het overige wordt het een normale dienst die in het teken zal staan van Pinksteren. Na afloop is een receptie om dominee Stegink te verwelkomen en te feliciteren.

In januari van dit jaar zijn de Protestantse kerken van Brunssum, Heerlen en Landgraaf samengegaan in een federatie. De drie wijken houden voorlopig nog wel hun eigen kerken, maar er worden steeds vaker gezamenlijke diensten gehouden om de eenheid tot uitdrukking te brengen.

Toen de drie kerken samengingen hadden ze geen eigen predikant. In 2017 was ds. Henk van Es met emeritaat gegaan zonder dat er op dat moment een opvolger was. In de vacature werd gedeeltelijk voorzien door de detachering van dominee Stegink uit Sittard voor vijftig procent van zijn werktijd. Daarnaast verleende de gepensioneerde dominee Hollemans uit Vaals als consulent uitgebreide hulpdiensten. Met de komst van dominee Joachim Stegink heeft de Protestantse Parkstadgemeente opnieuw een eigen fulltime predikant.

Positieve energie

Dominee Stegink vindt Parkstad een aantrekkelijke gemeente. “Toen het zeker werd dat we teruggingen van drie naar één gemeente kwam er veel positieve energie vrij, ondanks het ongemak. Een belangrijk moment was de kerkenraadsdag, twee jaar geleden Er werden vanuit Landgraaf allerlei ideeën gedropt. En verder bleken de Door- en Voordiensten aan te slaan. Er liggen begrijpelijkerwijs gevoeligheden rondom de keus voor het kerkgebouw. Daarom moeten we goed communiceren en verschillende opties bedenken. Het is confronterend als er een kerk moet sluiten. Misschien is er een combinatie mogelijk: een gebouw zou de centrale kerk kunnen worden, maar daarnaast kunnen er activiteiten gehandhaafd blijven in de verschillende wijken.”

De dominee is opgegroeid in Duitsland, maar heeft van jongs af aan linken naar Nederland, want zijn opa en mijn ouders waren Nederlanders: “Je zou kunnen zeggen dat we opgroeiden in een gezin. In plaats van het indelen in hokjes spreek ik liever over de wijze van geloofsbeleving.”

Praktisch

De dominee blijft in Sittard wonen: “Allereerst om praktische redenen. We hebben een koophuis en wonen op een mooie plek. De afstanden spelen geen rol. Om maar een voorbeeld te noemen: binnen de kortste keren ben in de Pelgrimskerk. Dat gaat sneller dan vanuit het centrum van Heerlen of Landgraaf. Voor de Parkstadgemeente heeft het als voordeel dat er geen verhuiskosten en een vergoeding voor stoffering hoeft te worden betaald. Van dat bedrag kun je heel wat jaren rijden.”

Vernieuwing

Duidelijk is ook dat een nieuwe visie wordt ontwikkeld: “Eredienst en pastoraat zijn de traditionele taken van een predikant, maar de teruggang in werktijd voor de predikant in Parkstad vraagt om het ontwikkelen van een visie. Ik vind vernieuwing van groot belang: hoe wordt gewicht aan de dingen gegeven? Wat kan de predikant in zijn werktijd doen en wat minder of niet (meer)? Wat kan en moet door de gemeenteleden worden overgenomen? Daarnaast vraagt de tijd en de situatie waarin we verkeren om vernieuwing, uiteraard met de nodige terughoudendheid.”