Bijzondere optredens tijdens muziekfestival Alle Klokken Luiden

Print
Bijzondere optredens tijdens muziekfestival Alle Klokken Luiden

Afbeelding: Museum Klok & Peel

Meijel -

Klokkendorp Asten staat zondag 26 mei in het teken van het jaarlijkse muziekfestival Alle Klokken Luiden. Op drie locaties in en rond Museum Klok & Peel in Asten staan bijzondere muzikale optredens op het programma. Van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zoals elk jaar kunnen muziekliefhebbers op de vierde zondag van mei in Asten terecht voor het festival Alle Klokken Luiden. Dit keer heeft het muziekfestival een extra feestelijk tintje vanwege het 50-jarig bestaan van het museum. Alle Klokken Luiden wordt gedragen door maar liefst drie mobiele beiaarden en topbeiaardiers uit de lage landen. Ook het museum en de nieuwe collecties zijn opengesteld.

Frank Steijns, stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert komt met het drieënveertig klokken tellende mobiele concertcarillon. Hiermee vloog hij samen met het Johann Strauss Orkest van André Rieu de hele wereld over.

In de Oranjerie komt de Bronzen Piano te staan van Koen van Assche, stadsbeiaardier van Lier en Turnhout en co-stadsbeiaardier van Antwerpen. Zijn vijftig klokken tellende mobiele beiaard is gebouwd bij Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. De vorm van een concertvleugel waarin dit exemplaar gegoten is, geldt in de carillonwereld als een juweeltje van innovatie.

Op het grasveld tegenover het museum komt het eveneens vijftig klokken tellende mobiele concertcarillon Bell-Moods van de pianist, organist en beiaardier Boudewijn Zwart te staan. Dit instrument is bekend van onder meer de Amsterdamse Grachtenconcerten. Zwart staat zelf niet op de speellijst, maar geeft zijn instrument in bruikleen aan Rosemarie Seuntiëns, stadsbeiaardier van Asten, Eindhoven, Helmond, Roermond en Venray.

De overige beiaardiers die bij Museum Klok & Peel de klavierstokken beroeren zijn Richard de Waardt - stadsbeiaardier van Rotterdam, Jan Verheyen - stadsbeiaardier van Hasselt (B) en Luc Rombouts - naast bestuurslid van het museum, stadsbeiaardier van Tienen (B) en universiteitsbeiaardier van Leuven (B).

Ook gitaarvirtuoos Cedric Honings en de Russische volksmuziekgroep Zolotoj Plyos maken hun opwachting, net als het Pulse Percussion Trio (met Koen van Assche en Araumi Daiko) dat samenspeelt met beiaardier Rosemarie Seuntiëns. Bijzonder is ook de komst van een verplaatsbaar orgel in 18de-eeuwse Venetiaanse stijl dat bespeeld wordt door Arno Kerkhof, in samenspel met Frank Steijns.

Fanfare Wilhelmina uit Vlierden speelt op het plein voor het museum samen met Rosemarie Seuntiëns. Later op de dag duelleren Jan Verheyen op de beiaard en DJ Courtasock met elkaar in hun ‘Carillon Jam’.

De vaste klok- en natuurcollecties van het museum zijn onlangs onder de noemers ‘De Peel aan Zee’ en ‘Klank van de Lage Landen’ bij de tijd gebracht. De wisseltentoonstelling staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Onder de noemer Death Valley De Peel initieert het museum momenteel regiobreed meer activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Op 6 juni is de officiële opening van de tentoonstelling, die nu al te zien is.

Museum Klok & Peel is gevestigd aan de Ostaderstraat 23 in Asten.