WOZ-waarde

BsGW krijgt geen greep op proceskosten

Print
BsGW krijgt geen greep op proceskosten

Afbeelding: iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Reuver / Beesel / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl -

Ondanks tal van maatregelen krijgt BsGW geen greep op de proceskosten in WOZ-procedures. Die zijn vanaf 2015 tot en met 2017 verdubbeld, terwijl landelijk een geringe stijging te zien was.

De BsGW, die voor bijna alle Limburgse gemeenten belastingen int, was in 2017 verantwoordelijk voor bijna een vijfde van alle proceskosten die landelijk werden uitgekeerd. Aan die uitzonderlijke stijging komt voorlopig geen einde. BsGW verwacht dat de kosten oplopen naar twee miljoen euro in 2020.

Directeur Jan Willemsen van BsGW vermoedt dat andere belastingdiensten hun cijfers oppoetsen, zodat het lijkt dat ze beter presteren. „Wij keren substantieel meer aan proceskosten uit dan onze collega’s. Áls de getallen kloppen. Ik weet niet welke kosten zij onder proceskosten scharen. Of het op de juiste manier gebeurt, waag ik te betwijfelen.”

Ozb

Proceskosten moeten uitgekeerd worden als experts in opdracht van particulieren met succes bezwaar maken tegen de bepaling van de woningwaarde, de zogeheten WOZ-waarde. Deze waarde dient als basis van de heffing voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb).

BsGW krijgt geen greep op proceskosten

Door verandering van de regels is het makkelijker geworden de hoogte van de WOZ-waarde aan te vechten. Dat leidde tot de opkomst van WOZ-bureaus. Volgens veel gemeenten (en BsGW) maken die bureaus massaal bezwaar om een zo hoog mogelijk proceskostenvergoeding op te strijken.

Extra bijdragen

Laat onverlet dat de proceskosten bij BsGW veel sterker stijgen dan in de rest van het land. Om die op te vangen, vroeg BsGW al vaker extra bijdragen van de gemeenten. Voor komend jaar doet die dat weer. Sommige gemeenten hebben daar moeite mee, zoals Beesel en Peel en Maas. Zij zijn van mening dat BsGW zijn werk beter moet doen, zodat minder bezwaren worden toegewezen.

Wethouder Paul Sanders van Peel en Maas, bestuurslid van BsGW, vindt dat de organisatie de zaken niet op orde heeft en dat een onafhankelijk deskundige die moet doorlichten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen