Begin seizoen groot vliegend hert

Print
Begin seizoen groot vliegend hert

Afbeelding: archieffoto

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De eerste exemplaren van het groot vliegend hert (GVH) zullen snel tevoorschijn komen om zich weer voort te planten. IVN Ubach over Worms roept inwoners van Landgraaf op de waarnemingen door te geven.

De vliegperiode van deze beschermde kever is eind mei tot half augustus. Wie geluk heeft, kan men het dier in de late namiddag of bij het vallen van de avond zien.

In 2018 is IVN afdeling Ubach over Worms gestart met de inzet van waarnemers. Er waren uiteindelijk 67 GVH-dieren gemeld. Ruim tachtig procent van de waarnemingen betrof levende dieren. De dieren werden waargenomen in het gebied Maastrichterweg, Europaweg-Zuid, Groenstraat-Oost en Rimburgerweg. Ook in de Groenstraat-West zijn een paar vliegende exemplaren gezien.

Vorig jaar zijn door IVN en Gemeente Landgraaf onderhoud gepleegd aan diverse bestaande broedstoven, den de plekken waar de vrouwtjes GVH diep in de grond op rottend eikenhout hun eitjes afzetten). Verder is er begin april 2019 een duurzame nieuwe grote broedstoof aangelegd aan de bosrand in Rimburg, in de buurt van de Lindegracht.

Waarnemingen kunnen worden doorgegeven aan Leo Offermans via tel. 06-31797976.