Meimaand: bloeimaand, groeimaand én Mariamaand

Print
Meimaand: bloeimaand, groeimaand én Mariamaand

De Kapel van Onze Lieve Vrouw van Loreto in Thorn. Afbeelding: Jan Kessels

Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne -

De meimaand is de lentemaand waarin het nieuwe leven zich uitbundig toont. Op een enkele uitzonderlijke dag na is de echte kou uit de lucht. De natuur ontwaakt, vogels fluiten en volgens een oude volkswijsheid is na de ijsheiligen, de periode tussen 11 mei en 15 mei, de vorst definitief uit de grond en mogen de zomerbloeiers weer in de volle grond.

Voor de katholieke Mariavereerders is mei vooral de Mariamaand. De katholieke kerk heeft de heilige maagd Maria ruim bedeeld met feestdagen maar voor de echte Mariavereerders springt de maand mei er toch bovenuit.

Waarom uitgerekend de meimaand aan Maria is gewijd, is niet met zekerheid te zeggen. Geschiedkundigen denken dat de naam mei is afgeleid van de Griekse godin Maia, de naam die oorspronkelijk ‘moeder’ betekende. Ook de oude Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin. In de middeleeuwen ontstond vanuit Italië het gebruik om de maand mei aan de Moeder van God Maria te wijden. De betekenis van het Griekse Maia past immers perfect bij Maria, die bij veel mensen als hemelse moeder hoog in aanzien staat. Of dit de ware reden is om de meimaand als Mariamand te duiden zal wel altijd een vraagteken blijven.

Feit blijft dat in de meimaand de Mariaverering hoogtij viert. Vooral de plaatsen waar Maria om welke reden dan ook toch al wordt vereerd, kunnen in de meimaand rekenen op extra toeloop. Een van die plaatsen is de Kapel Onder de Linden in Thorn. De kapel is in 1673 gesticht in opdracht van Clara-Elisabeth, gravin van Manderscheidt-Blankenheim, die als kanunnikes deel uitmaakte van de religieuze gemeenschap van de adellijke Rijksabdij Thorn. Een opschrift in de kapel meldt dat de kapel in 1674 op 8 september, de geboortedag van Maria, in gebruik is genomen.

Het laagste deel van het gebouw is een kopie van de ‘Santa Casa’ uit het Italiaanse Loreto. Het verhaal gaat dat de Santa Casa in Loreto het huisje is waarin Maria van Nazareth de boodschap van de engel heeft ontvangen dat zij de Moeder van God’s zoon zou worden. Dit huisje zou in 1291 op wonderbaarlijke wijze door engelen vanuit Palestina naar Loreto zijn overgebracht.

In 1796 legden de Franse bezetters beslag op alle kerkelijke goederen en werd de kapel voor lange tijd gesloten. Na die bezetting nam de toeloop van Mariavereerders weer snel toe. Toenmalig kanunnik Broeckmeulen besloot de kapel uit te breiden met het hogere deel van het gebouw. Na zijn dood erfde de parochie van de H. Michaël van Thorn de kapel. In 1898 kreeg de kapel zijn laatste grote aanpassing met de aanbouw van het achterste deel waar nu ook de ingang van de kapel is.

Grote spits toelopende en door de warmte krom getrokken bedevaartkaarsen van zo’n anderhalve meter lengte uit eind vorige eeuw geschonken door bedevaartgangers uit onder meer Beegden, Grathem, Heel, Hunsel Kessenich (B) en Neeritter sieren de wanden van de kapel. Ze getuigen van een grote toeloop van gelovigen, met name in de maand mei.

Sinds mensenheugenis werd in de meimaand iedere dag een H. Mis opgedragen in de kapel. Omdat pastoor-deken Maessen afscheid heeft genomen en de overige priesters de zorg hebben over acht parochies lukt dat niet meer. Dit jaar is alleen op maandag en woensdag om 19.00 uur een viering en op zondagmiddag om 15.00 uur het Maria-lof.