Twee onbewaakte spoorwegovergangen in Kerkrade gaan weg

Print
Twee onbewaakte spoorwegovergangen in Kerkrade gaan weg

De overweg aan de Meuserstraat. Afbeelding: gemeente Kerkrade

Kerkrade / Eygelshoven -

Prorail en de gemeente Kerkrade gaan twee onbewaakte spoorwegovergangen verwijderen. Het gaat om de overwegen op de Torenstraat in Eygelshoven richting het Schouffertbos en die aan de Meuserstraat in Haanrade richting het Wormdal.

Het is de bedoeling dat in de buurt van die plekken ook alternatieve mogelijkheden om het spoor over te steken worden gerealiseerd. Het project wordt de komende twee jaar uitgevoerd.

Onderzoek

In oktober vorig jaar zijn Prorail en de gemeente Kerkrade een onderzoek gestart naar overwegen in deze gemeente. De aanbeveling uit het onderzoeksrapport om deze twee overwegen te sluiten wordt overgenomen.

Als het aan Prorail ligt, worden alle onbewaakte overwegen gesloten en vervangen door bewaakte overwegen, het liefst ongelijkvloers. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken samen met lokale en regionale overheden om zogeheten Niet Actief Beveiligde Overgangen (NABO’s) te sluiten.

Filmpjes

De laatste tijd duiken met regelmaat filmpjes op van ongelukken of bijna-ongelukken op onbewaakte overwegen. In Geleen was het twee keer achter elkaar bijna raak. Reden voor Prorail om het beleid rond NABO’s door te zetten.

Prorail en gemeente Kerkrade zullen belangstellenden nader informeren op een informatieavond. Deze vindt plaats op 28 mei tussen 17.00 en 19.30 uur in het Scoutinggebouw in Eygelshoven. De opmerkingen en suggesties die tijdens deze avond zullen worden ingebracht, worden meegenomen in de verdere uitwerking van de alternatieven, laten Kerkrade en Prorail weten.