Jagers mogen vossen bij Horster Kasteelpark schieten

Print
Jagers mogen vossen bij Horster Kasteelpark schieten

Jagers mogen de vossenpopulatie bij het Kasteelpark inperken. Afbeelding: Roger Dohmen

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De toename van het aantal vossen zorgt voor overlast en schade in de gemeente Horst aan de Maas. Daarom mogen de jagers van de drie wildbeheereenheden van het Horster college het aantal dieren inperken.

Met name in het Kasteelpark zorgt de groeiende populatie vossen voor overlast en schade, meldt een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas. Zo worden dieren van de dierenweide gedood, evenals kippen van buurtbewoners. „De vos plundert al jaren de dierenweide bij de Kasteelse Bossen leeg”, zegt Huub Heyligers van de wildbeheereenheid Horst.

Kalkoenen

„Onze jagers worden regelmatig gebeld door mensen omdat er weer kalkoenen, eenden en kippen zijn gedood. Er zitten vele tientallen, misschien wel honderd vossen in de Kasteelse Bossen. Er is momenteel niemand die dat exact weet. De populatie neemt ook al jaren alleen maar toe. Een vos kan elk jaar zeven tot acht jongen krijgen.”

Dat de jagers het aantal vossen in het Kasteelpark mag gaan inperken, is Heyligers wel bekend. „Maar we moeten wél nog met de gemeente afspreken hoe we dat gaan doen. Het Kasteelpark is geen plek waar je zomaar als jager met een geweer moet gaan rondlopen. Dat kan in dit drukbezochte gebied alleen onder strikte voorwaarden, zodat de veiligheid van de mensen niet in het geding komt. Maar daar komen we samen wel uit.”

Jachtpacht

Omdat de wildbeheereenheden tegenwoordig een belangrijke rol spelen in het beheersen van het wildbestand in Horst aan de Maas, heeft het college ook besloten dat de jagers geen vergoeding meer hoeven te betalen voor het jachtrecht op Horsterse bodem. De jagers verlenen anno 2019 eigenlijk een dienst aan de gemeente. Daarvoor hoeven ze niet ook nog eens te betalen, vindt het college. De jachtpacht komt met andere woorden te vervallen.

Verder zou het Horster college graag zien dat de drie bestaande wildbeheereenheden samen verdergaan. Dat Horst aan de Maas er momenteel drie heeft, komt doordat dit een fusiegemeente is. Het is echter veel efficiënter als er één organisatie komt die zich met de beheersing van het wildbestand bezighoudt. Zo kunnen bijvoorbeeld materialen en kennis beter gedeeld worden.