Excursie door het Sarsven en De Banen

Print
Excursie door het Sarsven en De Banen

Een uitgelezen kans om de grote zilverreiger te spotten. Afbeelding: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Nederweert Eind -

Stichting het Limburgs Landschap verzorgt een publieksexcursie door de natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt. De excursie start op vrijdag 24 mei om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats van Dagcamping de Houtsberg, aan de Banendijk 2a in Nederweert-Eind.

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. Aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets hebben deze natuurgebieden de status van Natura 2000, waaronder de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europe worden gerekend. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en kijkhutten waardoor het gebied goed is te overzien.

De omgeving van Sarsven en de Banen heeft echter nog meer bijzonderheden. Het is één van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jager-verzamelaars van zo’n 13.0000 jaar geleden. De excursie duurt circa 2,5 uur, stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen.