Washington

FBI doet onderzoek naar Philips in smeergeldaffaire

Print
FBI doet onderzoek naar Philips in smeergeldaffaire

Afbeelding: ANP

De Amerikaanse FBI is een onderzoek gestart naar zorgtechnologiebedrijf Philips dat mogelijk smeergeldbetalingen deed in Brazilië.

Ook branchegenoten Siemens, Johnson & Johnson en GE liggen om die reden onder het vergrootglas van de dienst. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. De bedrijven zouden Braziliaanse ambtenaren hebben omgekocht om opdrachten binnen te halen voor de levering van medische apparatuur. Volgens autoriteiten in Brazilië hebben zo’n twintig bedrijven deel uitgemaakt van een kartel dat steekpenningen heeft betaald en ook de Braziliaanse overheid met hogere kosten heeft opgezadeld.

Philips is bekend met de kwestie en deed eerder eigen onderzoek. Begin juli werd een inval gedaan bij een kantoor van Philips in Brazilië. Volgens Philips behelst het onderzoek activiteiten tot 2011. Het bedrijf werkt mee aan het onderzoek van de autoriteiten. Het bedrijf bevestigde ook dat er vragen zijn binnengekomen van Amerikaanse partijen. Om welke instanties het gaat, meldde Philips niet.