Cuypersbeeldjes terug in Roermondse Hamstraat

Print
Cuypersbeeldjes terug in Roermondse Hamstraat

De Cuypersbeeldjes: terug van weggeweest. Afbeelding: John Peters.-

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Ze zijn terug van weggeweest. De Cuypersbeeldjes maken sinds vrijdag weer onderdeel uit van het straatbeeld in Roermond.

De beeldjes staan in de Hamstraat, de plek waar hun naamgever ooit geboren is. De kunstwerkjes, destijds achttien in totaal, deden zeven jaar dienst als wegwijzer. Ze verdwenen in 2014 uit het straatbeeld, omdat er nieuwe zuilen met plattegronden kwamen. Omdat het zo lang duurde voordat er een nieuwe plek werd gevonden voor de Cuypertjes, gaf kunstenaar Henk Sillen zijn creaties uit frustratie terug aan de sponsoren.

Via een motie gaf de gemeenteraad begin dit jaar het college opdracht een nieuwe locatie voor de beeldjes te zoeken. Probleem was alleen dat de Cuypertjes moesten worden achterhaald en de sponsoren moesten worden overgehaald het kleinood weer af te staan.

Dat is winkelstraatmanager Ferd Geerlings samen met kunstenaar Henk Sillen gelukt. Vrijdag hebben vijf exemplaren een plekje gekregen op de Hamstraat, waarmee de facelift van deze winkelstraat is voltooid. Dat wordt zaterdag gevierd met een Pierre Cuypers Event, met muziek en oude ambachten. Zanger Geert Belgers treedt op als de vermaarde bouwmeester.

Of de overige beeldjes ook nog terugkomen in de openbare ruimte is niet bekend.